Икономика

Австрийски дипломат: Бойкотът на австрийски инвеститори е бойкот на български компании

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Австрийският бизнес в България - инвестиции и развитие на прага на влизането ни в Шенген. По тази тема разговаряме с търговския съветник към посолството на Австрия у нас Филип Купфер и Димчо Димчев - управител на австрийска транспортна фирма в България. 

 

- Господин Купфер според с австрийско проучване на бизнес-средата в България, което беше представено преди няколко дни има голяма доза оптимизъм за развитието на бизнес-климата в нашата страна. Очаквате ли нови австрийски компании да стъпят на българския пазар и нови чужди инвестиции тук?

 

- Това, което мога да кажа е че според проучването наистина нагласите на австрийските фирми са по-оптимистични в сравнение с миналата година, но разбира се не твърде оптимистични. Когато става въпрос за нови инвестиции, ние имаме запитвания всеки ден, но все пак трябва да се види кои в действителност се осъществяват. Това, върху което искам да наблегна е, че най-голяма част от осъществените инвестиции през 2023 са постъпили от вече действащи инвеститори. Трябва да ценим австрийските и другите чуждестранни компании, които са вече в България, да даваме най-доброто от себе си, за да искат те да разширяват инвестициите, защото както вече споменах основният дял на чуждестранните инвестиции в България идват от вече работещи тук компании, от реинвестиране на печалби.

 

- Очаквате ли нови компании да дойдат в България?

 

- Да имаме сигнали от различни компании, например компания от автомобилния сектор е напълно възможно за започне да функционира близо до Русе още тази година. Има и други малки инвеститори разбира се, но България трябва да има предвид международната надпревара за привличане на инвеститори.

 

- Как ще повлияе влизането на България в Шенген върху бизнес-климата?

 

- Шенген е политически дебат и трябва да бъде разрешен на политическо ниво. Австрийската търговска камара, официалното представителство на австрийския бизнес в Австрия, с приблизително 600 хиляди членове и е на мнение, че тази стъпка - Шенген по въздух е първа важна крачка, но трябват по-нататъшни разговори и би било от полза за пълното присъединяване на България всички условия да бъдат изпълнени. Ако всички критерии са изпълнени - това е нещо, на което искам да наблегна - австрийското правителство казва, че отказът за приемане на България като пълноправен член на Шенген не е акт срещу българския народ. Това е сигнал, че самата шенгенска система не работи както трябва. Ако погледнете само молбите за придобиване на статут, от пристигащи в Австрия - само през 2022 имахме 110 000 молби за придобиване на гражданство, без да включваме украинските граждани, а от януари до ноември 2023 имаме 65 000 такива молби, което за страна като Австрия, заобиколена от страни-членки на Шенген, теоретично не би трябвало да е възможно. И така имаме различни нива и както австрийската икономическа камара каза: Да, важно е, но когато бъдат изпълнени изискванията.

 

- Господин Димчев, като представител на транспортна компания, която управлявате тук - в България, как влизането в Шенген ще се отрази на бизнеса ви?

 

- Разбира се, свободното движение на хора ще ни се отрази, но като транспортна компания ние сме приоритетно заинтересовани от движението на стоки и това е вече опростено. Разбира се по-бързото преминаване на граници за наземния транспорт ще бъде голямо предимство, също и за приобщаването на България към европейското икономическо пространство. Със сигурност България има потенциал да бъде по-интегрирана в Европа. Изискването е да правим повече в България, а повече инвестиции означават и повече транспорт. Шенген със сигурност ще помогне. Няма да има решаващо влияние, така мисля аз, не толкова голямо. Особено сега с нарастващата криза със Суецкия канал и недостатъците в глобалната снабдителна верига, които се явяват отново, след като имахме две години на затишие след Ковид пандемията. Придвижването на стоки до крайния потребител отново е гореща тема, разбира се визионерските компании, които вече са инвестирали в България са наясно с това, разширили са инвестициите си, но ще излезе ново изискване и отново България е в много, много изгодна позиция да гарантира добър и здравословен икономически растеж, според изискванията, които имат европейските компании

 

- Мога ли да кажа нещо в допълнение на това, което Димчо каза? Искам да подчертая, че възможностите от икономическа гледна точка пред България са огромни. От личния ми опит, в нашия офис сме 8 души, които работят за австрийската икономика тук и имаме приблизително 5200 договора годишно с австрийски компании, по имейл телефон, чрез срещи. И темата за локацията и прелокацията на бизнеса, търсенето на партньори в България е доста често срещана в разговорите. И това има огромен потенциал тук в България.

 

- Ако мога да се върна на транспорта на стоки през България. В последните дни виждаме повишение на броя на проверките, повишение на контрола по българо-румънската граница, видяхме големи опашки от камиони. Как се отразява това на транспортния бизнес?

 

- За щастие нашият бизнес не е сериозно засегнат засега, но да, да бъдем част от европейското икономическо пространство, би означавало да имаме предвидимо и кратко транзитиране. Колкото е по-кратко, толкова по-интегрирани сме, намаляваме разходите и това подпомага икономиката. Как да разрешим това? Фактор е инфраструктурата и интеграцията - Шенген и може би еврото, но това не се отнася до минаването на граници. Това е пътят пред нас.

 

- Господин Купфер, преди няколко дни една от най-големите български бизнес-организации призова българите да бойкотират австрийските стоки и услуги, за да окажат натиск на австрийското правителство да каже “ДА” на пълноправното членство в Шенген. Какво мислите за това?

 

- Четох за това, четох за този призив за бойкот. Аз много уважавам господина, който отправи призива, както и организацията му, защото това е много важна организация. Но съм убеден, че бойкотите никога не водят до споразумения, те единствено причиняват щети и на двете страни. Австрийските компании, които имат бизнес тук са също и български компании. Те наемат хора, плащат заплати и данъци, създават добавена стойност, така че бойкотът на австрийски инвеститори е същевременно бойкот на български компании.

 

- Какви са най-големите предимства на България, като инвестиционна дестинация?

 

- Както казахте има много австрийски компании и в 3 до 5 условия които имаме предвид, номер 1 е, че България има много конкурентноспособна данъчна система и 10% фиксиран данък е много атрактивен. Винаги трябва да имаме предвид, че решението за инвестиция не е основано само на данъчната система, а също и на други условия - номер 2 и номер 4 в нашето проучване са достъпността и качеството на местните стоки, споменахме различни бизнес похвати. Това е в основата австрийската икономика да вижда потенциал в България, а номер 5 е цената на труда за 60% от запитаните австрийски мениджъри това не е от решаващо значение, но за останалите 40% това е предимство. В последно време в България има значително повишение на цената на труда, така че това вече не е съществено предимство.

 

- Споменахте данъчната система в България. През декември българския парламент взе решение да повиши корпоративния данък от 10% на 15%. Как ще се отрази това на австрийския бизнес тук?

 

 

- Първо, това разбира се не е за всички компании. Важи само за много специфични компании. И това е минимумът. Мога да ви кажа как е в Австрия - там корпоративният данък разбира се е по-висок. Плащането на по-високи данъци със сигурност не е особено лесно за компаниите и разбира се може да окаже влияние, но все пак 15% корпоративен данък остава конкурентноспособен спрямо европейското ниво.

 

- Мислите ли, че ще има отлив на инвестиции, заради това или няма да се отрази на пазара по този начин?

 

- По моя преценка, нямам цифри за това, разбира се компаниите не са доволни от повишаването на данъка, но те вярват в българските пазари и мога да ви кажа, че 15% са достатъчно атрактивни.

 

- Кои са най-големите недостатъци на България, като инвестиционна дестинация?

 

- Тук съм вече 2 години и половина и в повечето разговори се споменава престъпността и корупцията, но тази година австрийските компании отбелязаха и бюрокрацията. Над 80% от запитаните казват, че имат желание за намаляване на бюрокрацията, като втора точка беше, престъпността и корупцията, които имат нужда от повече внимание, номер три е, по мое мнение това може да е бъдещо предизвикателство за българската икономика, липсата на квалифицирана работна ръка. Това разбира се е феномен който съществува не само тук, в България, също в Австрия и много други европейски страни. Аз съм много горд от това, че моята организация преди 9 години започна двуезичен образователен проект, а австрийски, български и други международни компании тук, в България, платен от участващите компании и австрийските данъкоплатци, австрийското правителство, където в момента българи комбинират теория и практика едновременно. Отиват в училища, където учат теория и имат възможност да работят в компаниите. Това е една печеливша възможност както за тях така и за държавата.

 

- Господин Димчев, как според вас се разви българската бизнес среда през 2023, какво се промени?

 

- Средата не се промени драматично - това е малко или повече, което и проучването потвърди. От наша гледна точка може би най-голямата промяна е наличието на определена стабилност - имаме правителство и за нашите клиенти, австрийските инвеститори това създава средносрочна сигурност, това е положително. Политическата стабилност е предпоставка с борбата с бюрокрацията, за инвестиции в инфраструктура, дори и за Шенген.

 

- Господин Купфер, в края на разговора ни, какви са вашите очаквания за развитието на бизнес климата в България през тази година - 2024?

 

- Ако имах кристална топка, да погледна в бъдещето... Това което предполагам, което австрийските компании очакват е, че политическата стабилност и това, което преди малко Димчо спомена - предвидимостта на икономическата политика ще продължи, защото нашето проучване сочи, че тази година, сравнена с последната се забелязва значително подобрение в данните, така че австрийските компании казват, че политическата стабилност и предвидимостта са предимство, независимо от това, че има място за подобрения. Опитвам се да бъда оптимист. И Димчо го каза - средата е сравнително стабилна и умерено оптимистична. Виждаме различни политически напрежения в момента, виждаме различни войни и мисля, че компаниите, също и австрийските компании доказаха, че са устойчиви. В последните години имахме различни кризи - Ковид, войни, пробив в снабдителната верига, но компаниите доказаха, че са по-устойчиви, креативни, за да преодолеят обструкциите и затова все още съм напълно убеден, че ще имаме по-успешна 2024 година.