Политика

Гьоков: Увеличените пенсии няма да ограничат достъпа до социални помощи

От Euronews България Euronews България

Искам да кажа, че наистина инфлацията е сериозна и се отразява много сериозно на хората в България. Няма осигурително или социално плащане, което да не е сериозно увеличено. Дори аз като правих сметки и анализ на свършеното установявам, че много от социалните плащания за 7 месеца са нараснали с много повече, отколкото в предходните 12 години.

Това заяви в специално интервю за Euronews Bulgaria социалният министър в оставка Георги Гьоков.

Той увери, че увеличението на пенсиите няма да ограничи достъпа на хората до социални помощи.

„Полагат се абсолютно всички възможни усилия за съставяне на кабинет, като не се разговаря с ГЕРБ, ДПС, а напоследък и с Възраждане“, каза още Гьоков.

По думите му едно стабилно правителство е по-добре за България, отколкото да има избори с непредвидими резултати.

Той уточни, че все още не са водени разговори за персоналния състав на евентуален кабинет. 

Според социалния министър в оставка най-добре е в него да влязат политически фигури с определена експертиза.

БСП подкрепя избирането на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, стана ясно още от думите на министър Гьоков.

Бойко Борисов се притеснява, че с някой различен председател на КПКОНПИ, който не е на негово подчинение, може да се стигне до действия или поне разследвания за шкафчетата, за къщи в Барселона.. да има проблем за тези неща.

Георги Гьоков, социален министър в оставка

По думите му българското общество е останало с усещането, че тези неща бяха заметени под килима и понеже няма ясно произнасяне на никакъв орган по тези въпроси, те остават за тълкуване кой както си желае.

Относно кризата в отношенията ни с Русия, социалният министър в оставка припомни, че в управленската програма, изготвена по време на консултациите за съставяне на правителство с първия мандат, е записано подобряване на дипломатическите отношения с Руската федерация.

„Нито едно държава не трябва да бъде игнорирана от друга държава дипломатически. Ние живеем в един глобален свят и няма как да елиминираме някого от общата схема на дипломацията“, посочи Гьоков.

„БСП е готова да се явява на избори. Ние 139 години сме се явявали, сега няма да ни уплашат никакви предсрочни избори“, увери той.

Целия разговор вижте във видеото.