Политика

Нинова: Не приемам заплахи и изнудване

От Euronews България Euronews България
Kornelia Ninova Parlament снимка: БГНЕС

Ще се водим само от Конституцията и решенията на органите на БСП. Сега всички ще се втурнат да предлагат, настояват, да тълкуват, да плашат с протести, "с кръв".

Това написа в собствения си профил лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова тази вечер. Коментарът й идва часове след заседанието на ПГ на ДБ, в което Христо Иванов изразява недоволството си от факта, че Нинова не желае да предложи нова управленска формула, защото била доволна от досегашните си позиции.

Според Христо Иванов, другата седмица преговорите може да стигнат до "късо съединение" и вероятно се отива към избори на 16 октомври. ДБ ще продължават да говорят публично опорните си точки - че това е технически мандат, че те само слушат и ще имат позиция, когато стане ясно кой ще е предложен за премиер.

"Искам да съм ясна. Няма да позволим никой да ни поставя условия, да ни изнудва или заплашва. Всичките ни усилия са подчинени на интересите на хората и националния интерес. Оттук нататък ние ще се водим в действията си само от две неща: Конституцията на Република България и решенията на Националния съвет на БСП и Коалиционния съвет на “БСП за България”.

Поводът за това е скандалът, разразил се по-рано днес след изтекъл запис от заседание на парламентарната група на "Демократична България"

След него лидерът на "Има Такъв Народ" Слави Трифонов реагира остро и обяви, че оттегля ИТН от преговорите за съставяне на ново правителство.

"Днес Христо Иванов и ПГ на „Демократична България” за първи път говориха това, което наистина мислят – в сградата на Народното събрание, в ефир, в интернет, с включени микрофони и камери. Говориха, защото не знаеха, че са на живо и лицемерието им лъсна пред всички. За първи път видяхме истинското лице на лъжата, манипулацията и политическа еквилибристика", коментира Трифонов. 

От коалицията на Христо Иванов, заявиха, че цитатите от записа са извадени от контекста и разпространиха видео с цялото заседание на ПГ на "Демократична България"

Нека всеки да се запознае с целия запис и да види, че става дума за една абсолютно рутинна среща на ПГ на ДБ, ние сме професионални политици и сме длъжни да обсъждаме всички аспекти, с всички възможни позиции на играчите и елементи на тяхното позициониране. Това е нормалното ежедневие в парламента. Това заяви Христо Иванов в първи коментар на изтеклия запис.