Европа

В Гърция въведоха нови мерки за справяне с високите цени на храните, но гражданите са скептични

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Законодателите в Гърция въведоха нови мерки, насочени към справяне с изключително високите цени на храните – главен приоритет на правителството. Поставя се таван на печалбите на търговските компании, производители и търговци на детско мляко, което в Гърция се продава до 213% по-скъпо от Швеция.

Гръцкото правителство прогнозира, че цените ще започнат да падат до пролетта, но гражданите са скептично настроени. То твърди, че мерките са прицелени към спекулата – печалбата от умишленото надуване на цените – което може да се дължи частично и на глобалните кризи.

„Прецизността на високите цени на вносните стоки е проблем номер едно за цялата страна. И пръв приоритет на правителството. Пристъпили сме към поредица от постоянни, целенасочени интервенции, които ще ни помогнат да се справим с високите цени“, заяви Пол Маринакис – говорител на гръцкото правителство

„Гърция не е бананова република“ – това беше посланието на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис към мултинационалните компании. Той подчерта, че „инфлацията на алчността“ няма да бъде приета от държавата.

 

Йоргос Димитропулос – Euronews Гърция