Политика

СОС се събира на спешно в понеделник, от ГЕРБ, БСП и ИТН се обявиха против заседанието (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Председателстващият Столичния общински съвет (СОС) Грети Стефанова е изпратила писмо до всички общински съветници да се съберат на 15 януари – понеделник, от 14:00 часа, съобщиха от пресцентъра на СОС.

Призивът е във връзка с доклад на кмета на Столичната община Васил Терзиев. В доклада се посочва, че крайният срок за приемане на проектни предложения по Процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II” изтича на 16 януари тази година.

В писмото Стефанова моли за потвърждение от всички съветници. При проявена отговорност от тяхна страна и събиране на необходимия кворум, докладът ще бъде обсъден. Съветниците трябва да дадат мандати на районните кметове за програмата за саниране.

ГЕРБ, БСП и ИТН обаче се обявиха против извънредното заседание. След поредния неуспешен опит да изберат председател, общинските съветници в София бяха насрочили своето заседание за 25 януари.

Бившият председател на СОС и настоящ общински съветник от ГЕРБ Георги Георгиев коментира във Фейсбук, че кметът Терзиев не познава нито правомощията си, нито задълженията си. Георгиев смята, че докладът на градоначалника на София е безпредметен, в същината си дори не представлява реален доклад, тъй като не съдържа нито предмет, нито проект за решение, а на трето място дори не е спешен, за да се свиква специално заседание.

В позиция от „БСП за България“ заявяват, че в Столичната община „цари некомпетентност и управленски хаос“.

Те са категорични, че ще изложат позицията си и на заседанието, ако е налице кворум за неговото провеждане.

Темата коментира и Пламен Данаилов от групата на ИТН в СОС:

„Или така създалата се ситуация манифестира хаоса в работата на Столична община, или става въпрос за опит за допълнително нагнетяване на напрежението между общинските съветници в СОС.“