Политика

Ивайло Йонков: Кризата в СОС може да се реши само от първата политическа сила

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Кризата в Столичния общински съвет продължава. Трети месец членовете на местния парламент не могат да си изберат председател и да започнат работа. Според общинския съветник от “Синя София” Ивайло Йонков днешното заседание, продължило по-малко от пет минути, е било срамно.

Решение на кризата има, това решение обаче трябва да го даде първата политическа сила в Столичния общински съвет. Още след обявяването на резултатите от изборите те трябваше да си дадат ясна сметка каква е ситуацията, кой колко общински съветници има и бързо да вземат решение какво мнозинство искат да направят ако искат да управляват.

Ивайло Йонков каза, че има два варианта. Според него първият е да се управлява с ГЕРБ, а вторият – с БСП.

„Прочетох, че амбицията на г-н Борис Бонев е да управлява с реформаторско мнозинство, без участието на ГЕРБ. Втората новина беше изказването на Васил Терзиев, който каза, че или ще има червена сватба, или сглобка. Това означава, че вътре в тази коалиция има някакви нюанси, които те не са уточнили помежду си“, каза още Йонков.

Надявам се, че след три месеца ще успеят да стигнат до някакво решение, което да изберат – дали ще е то дясно или с БСП, обясни той.

Целия разговор вижте във видеото.