Политика

Ще има трусове при ротацията, но мнозинството ще се запази, прогнозира политолог

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Най-интересните въпроси във всяко управление са персоналните. Когато става въпрос за назначаването на конкретни хора винаги интересът е по-висок, емоцията е по-силна и винаги сблъсъкът е по-сериозен. Трусове при ротацията със сигурност ще има, но те няма да поставят под съмнението съществуването на мнозинството.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime политологът доц. Борис Попиванов.

Това мнозинство е показало, че в най-разнообразни ситуации, независимо от трусовете, е в състояние да намери общ подход и пресечена точка на трите участващи формации. Няма причина да се откажат от всичко.

доц. Борис Попиванов, политолог

В следващите няколко месеца ще трябва да бъдат заети съставите на регулаторите, около 80 позиции, посочи доц. Попиванов.

Имаме налице три политически сили с огромни амбиции и апетити в сферата на държавното управление като цяло и те са се примирили, че поне за известно време ще бъдат заедно и ще търсят пътища помежду си, включително през персоналните назначения“, отбеляза политологът.

Според него основният повратен момент в живота на това правителство са били местните избори.

Партиите си мислеха, че при разгромна победа на едните и голяма загуба на някого, ще могат да преформатират управлението, но това не се е случило, коментира доц. Попиванов.

„Постепенното навлизане на ДПС в управлението е факт и това не се отрича от никого“, смята политологът.

 

Целия разговор вижте във видеото.