Европа

Зеленски: Имаме доказателства, че руската военна промишленост се забавя

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават руските въздушни нападения срещу Украйна. Детска база за отдих в Харков е била разрушена след удар с ракети S-300. А операторът на електропреносната мрежа на Украйна съобщи, че тежките зимни условия са оставили без електричество над 1000 града и села в девет области. От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че има "ясни признаци на забавяне" в руската отбранителна промишленост и призова за по-нататъшно затягане на санкциите. Зеленски обаче не предостави доказателства за твърдението си.

Вече имаме доказателства, че руската отбранителна промишленост се забавя. Въпреки това, за да бъдат санкциите напълно ефективни, всички схеми за избягването им трябва да бъдат напълно затворени. Трябва да бъдат предприети нови глобални стъпки срещу онези, които продължават да помагат на Русия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-късно Зеленски пристигна на посещение в Литва. Той ще проведе разговори с президента Гитанас Науседа и премиера Ингрида Шимоните, като сред темите ще бъдат членството на Украйна в НАТО и ЕС и помощта за страната. След това той ще направи визита в Естония и Латвия. В Русия пък два безпилотни самолета удариха и подпалиха съоръжение за производство на гориво в град Орли, който се намира на 400 км южно от Москва. А губернаторът на Курска област Роман Старовойт, заяви, че село Горнал е било обстрелвано „от украинска страна“, като един човек е загинал. От своя страна Кремъл заяви, че руските военни ще направят всичко възможно, за да се справят с украинските въздушни атаки.