Свят

Блинкен: Всичките ни партньори ще подкрепят трайно решение за Близкия изток

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават опитите за постигане на траен мир между Израел и Хамас. Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен се срещна с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и други висши израелски служители в Тел Авив. Висшият американски дипломат заяви, че е пристигнал в Израел в "невероятно труден момент". Той отново подчерта, че е важно да се избегнат по-нататъшни щети за цивилното население и да се "защити гражданската инфраструктура в Газа". 

 

Всеки партньор, с когото се срещнах по време на това пътуване, заяви, че е готов да подкрепи трайно решение, което да сложи край на продължителния цикъл на насилие и да гарантира сигурността на Израел. Те обаче подчертаха, че това може да стане само чрез регионален подход, който включва път към създаването на палестинска държава. Тези цели са постижими, но само ако ги преследваме заедно. 

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Междувременно боевете в палестинския анклав продължават. Управата на болницата Ал-Акса в централната част на Газа съобщи, че е получила десетки пострадали от няколко части на анклава вследствие на интензивните въздушни удари през нощта. Едни от най-тежките сражения са в град Хан Юнис, където се водят наземни боеве, както и постоянни въздушни удари. От своя страна военният говорител на Израел Даниел Хагари потвърди смъртта на шестима войници, загинали при случаен взрив. 

 

По време на оперативната дейност за унищожаване на подземната инфраструктура на завод за производство на оръжие, експлозията е убила шестима израелски войници и ранила други 14.

Даниел Хагари, говорител на ЦАХАЛ

По-рано стана ясно, че Израел трябва да се яви пред Международния съд в четвъртък. Миналия месец Южна Африка подаде молба за започване на процедура във връзка с обвиненията в геноцид срещу Израел.