Политика

Борисов обяви, че разговорите в "некоалицията" за ротацията започват от четвъртък (Обновена)

От Euronews България Euronews България
ERB BGNES Снимка: БГНЕС

В четвъртък сутрин партньорите в "некоалицията" започват разговори за регулаторите и как ще се случи ротацията на премиерите в началото на март. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Търговище.

Той увери, че когото и да предложат от ПП-ДБ за председател на Народното събрание при ротацията, могат да разчитат на 69 гласа от неговата парламентарна група. Той каза още, че преднамерено нито един министър няма да бъде поставян от тях като условие за бъдещето на кабинета.

"Тази ротация, това е като скачване в орбитална станция. Никога не е правено, сложно е, но пък е единствено възможното в момента в България, за да има действително устойчивост. Така че, тръгвайки отникъде, мисля че към момента имаме огромна свършена работа, което дори на нас не ни се вярва. Практиката показа, че всяко изказване, прибързано, носи пасиви. В четвъртък в 8.30 мисля, че се бяхме разбрали, ще започнем разговорите. Защото е коректно лидера Кирил Петков на ПП-ДБ да си дойде и започваме в пакет по всички регулатори, конституционни съдии, ротацията", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов увери, че преднамерени смени на министри няма да има.

"Има две важни фигури - най-важните фигури - това е Денков и Мария Габриел. Те, двамата, трябва да направят оценката на работата на всеки един министър, на всеки един заместник-министър, на всеки един областен управител. Когато те са готови на базата на тяхната оценка, те ще дойдат да поискат подкрепа на парламентарните групи за тези министри, тогава ние също ще си кажем мнението, но мога да твърдя, че преднамерено няма да бъде поставен нито един министър от нас да си ходи или да не си ходи", допълни Бойко Борисов. 

По-рано лидерът на ГЕРБ коментира след първата работна среща за 2024 година с народните представители, общинските съветници и районните ръководители на партията в София, че "опонентите ни в столицата, се показват като слаби управленци, бъдете гласът на хората". 

Особеностите на предстоящата през месец март ротация в кабинета „Денков-Габриел“ и основните приоритети за ГЕРБ в София са били сред основните теми на срещата. Специален гост на събранието е била и вицепремиерът на Република България и министър на външните работи Мария Габриел, информираха от партийната централа.

По време на заседанието дългогодишният кмет на София Йорданка Фандъкова и областният координатор на ГЕРБ Даниела Райчева разясниха какви са краткосрочните и дългосрочните цели на партията в столицата през следващите няколко месеца. Основните задачи бяха поставени на районните координатори, които ще бъдат постоянно на терен, за да следят отблизо проблемите на кварталите и да сигнализират за нередности.

Създадох партията, за да бъдем гласа на хората – незабавно трябва да възстановим постоянната комуникация с жителите на София на ниво райони“, подчерта Бойко Борисов.

По време на срещата лидерът на ГЕРБ обяви какви са основните приоритети за партията в София с оглед предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат през юни тази година. 

Борисов посочи още, че кадрите на ГЕРБ, които участват в управлението на страната, трябва да са изключително образовани и добре подготвени, за да не правят същите грешки като опонентите им в столицата.