Политика

След срещата в СОС: Консенсус между основните играчи за председателския пост не беше постигнат

От Euronews България Euronews България

Призиви от ГЕРБ-СДС, че заради ПП-ДБ-СС общинският съвет в София не може да работи, както и че само от „Спаси София“ не са готови на разговори с тях. От ПП-ДБ-СС пък обвиняват ГЕРБ-СДС, че не предлагат никакви алтернативи за управлението на София. Това са основните изводи от проведената днес среща за постигане на консеснус по избор на председател на Столичния общински съвет и отпушване на работата му през януари.

„Приехме поканата на Карлос Контрера и Вили Лилков, за да разберем какво ново предлагат от ПП-ДБ-СС. Това, което разбрахме е, че те не са подготвени с никакъв вариант освен предложението за временен председател. Това изглежда наистина несериозно, защото означава плаващи мнозинства“, заяви общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС.

Хекимян поясни, че не е ставало въпрос за ротационен председател, след което уточни какво според него е работещото решение. „ГЕРБ спечелиха последните два национални избора, но като стара и мъдра партия прецениха, че ще направят крачка назад и ще оставят този процес в ръцете на някой, около когото може да се събере мнозинство. ПП-ДБ-СС все още са се запънали и не искат да дадат властта, смятат че ние сме длъжни да им гласуваме техния председател на СОС“, допълни той.

Георги Георгиев, също общински съветник от ГЕРБ-СДС, коментира, че от срещата е станало ясно как позицията на Борис Бонев от „Спаси София“ - не иска да прави коалиция с ГЕРБ-СДС, което е само лично, а не на общата коалиция ПП-ДБ-СС. „На въпроса каква е позицията на тяхната коалиция все още нямаме отговор. Кажете сега как с тройната ламя ние да разговаряме, когато едната глава казва едно, а другата друго. Градът има нужда от работещ съвет, изборите за съжаление не са изключени, защото се намираме в безпрецедентна ситуация. На гражданите им писна, ние намираме за вредно поредното упорство от страна на ПП-ДБ-СС“, смята Георгиев.

Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС пък заяви, че не са получили алтернативи от ГЕРБ-СДС. „Ние сме готови за разговори с абсолютно всички, за съжаление нямаме конструктивност от тяхна страна“, обясни Петров. На въпрос какво конкретно те самите са предложили на срещата, общинският съветник от ПП-ДБ-СС уточни, че са предложили варианта за временен председател до приемането на бюджета. „Ние предлагаме, ако искат те да предложат. Никой не предложи, съответно дадохме варианта за най-възрастния общински съветник като критерий, но те не предложиха и никакъв такъв критерий“, поясни Петров, след което отбеляза, че до 11-ти януари, когато е следващото заседание на СОС, има време и се надява да се проведат още няколко срещи до тогава.

Андрей Зографски от ПП-ДБ-СС заяви, че вариантът за нови избори е много лош за софиянци, но те са готови да се явят на нови такива. „От ден първи каним ГЕРБ-СДС на разговори, това, че никой не ги иска не е така. Ние сме готови на разговори“, допълни Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС.

След проведената среща стана ясно, че консенсус засега няма, но има надежда да се проведе повторна среща до следващото заседание на СОС, което е насрочено за 11-ти януари 2024 г.