Политика

Емилия Ангелова, „Спаси София“: Председателят на СОС трябва да е наш

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Все още няма да има зелен билет в София заради мръсния въздух. Правим всичко възможно да има такъв в следващите дни.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Емилия Ангелова, общински съветник от „Спаси София“.

Ще внесем проект за промяна на механизма за борбата с мръсния въздух. Сега трябва три дни да чакаш да е мръсен въздухът, за да се включат подобен тип мерки. Ще внесем доклад, който предвижда на база на прогнозни стойности да може да се прави това предварително, а не да се чакат тези три дни. Предвиждаме и доста по-строг контрол – засилени акции през януари. Там където са сменени високозамърсяващите уреди, да видим дали хората ги използват или това е просто поредното неефективно решение. Те имат задължение да предадат старите си уреди. Ние не вярваме, че този контрол е прилаган както трябва от предишното управление. Имаме предположения, че като отидем на място хората хем си имат климатика, хем си имат замърсяващия уред.

Големите замърсители са битовото отопление и пътния транспорт. В нискоемисионната зона вече има регистрирани по 800-900 регистрирани нарушения на ден. Смятаме, че в този тестови период, в който предупреждаваме, а не глобяваме хората, те ще си вземат поука.

В понеделник в СОС наблюдавахме изключително безотговорно поведение от останалите групи. Ние отново проявихме конструктивно поведение и предложихме решение. Ние спечелихме доверието на софиянци и нашата група има повече от втората и третата група. Тоест председателят трябва да е от нашата група. Нашите колеги отказват да участват в конструктивни разговори. Видяхме ново мнозинство между ГЕРБ, БСП, „Възраждане“ и ИТН, които си гласуваха триседмична ваканция, напълно игнорирайки кмета Терзиев, че ще загубим 100 млн. лв. европейско финансиране.

Този път ще спрем да призоваваме и вече настояваме тези хора в най-кратки срокове да кажат ще седнат ли на разговори с нас или ще продължат да работят срещу интересите на гражданите.

Аз заплата не съм получила все още, доколкото знам би трябвало да получим заплати. Нашите възнаграждения за процент от заплатата на кмета, която е изключително скромна и е два пъти по-ниска, отколкото на кмета на Сандански. Заплатите са около 1300-1400 лв. бруто.

Вижте цялото интервю във видеото.