Политика

Карлос Контрера, ВМРО: Изходът в СОС е да се предложи председател от малките групи

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не постигнахме съгласие за избор на председател в Общинския съвет, защото няма промяна в политическото позициониране. Никоя от големите групи не иска да отстъпи и липсва комуникация. Кметът Терзиев не се ангажира достатъчно да създаде група за преговори и да размрази малко ледовете.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

В момента има дефицит на доверие, а когато няма доверие, няма как да се работи заедно. Големите групи - ПП, ГЕРБ, БСП и „Възраждане“ много се пазят да влязат в каквато и да е конфигурация, за да не бъдат обвинени в сглобка, задкулисни договорки и целия този речитатив, който се лее. Затова предложих да не издигат кандидат от своите редици, а да погледнат малките формации, ако ще и временно, за да се даде време за формиране на управленско мнозинство.

ПП-ДБ-СС с 23-ма съветници няма как да вземат цялата власт. Ако не го разбират, няма да има изход от ситуацията, т.е. те трябва да отстъпят. Предложението за г-жа Грети Стефанова като най-възрастна е малко лицемерно, защото ПП-ДБ не подкрепиха Вежди Рашидов в парламента, предложен със същия мотив.

Г-н Терзиев първо се бламира сам себе си, второ го бламират от неговата група. Не може да тръгнеш на избори без да си комуникирал предварително ще получиш ли подкрепа. Ясно е, че за да се съберат 31 гласа, е необходимо поне две от големите групи да намерят път към себе си.

Проблемът с транспортните работници е огромен. Най-малкото ще има протести пред общината, може да се стигне и до стачка. Столичен автотранспорт е с над 30 млн. лв. задължения. Има договори за заеми от декември 2022 г., с които да се платят задължения за газ, дизел, части и др., за които Терзиев просто трябва да нареди плащане. Защо това не се случва? Освен увеличаване на възнагражденията с 15% за 2024 г., трябва да се сключи и споразумение как ще се увеличават доходите до края на мандата, което да спре отлива на водачи от градския транспорт - също огромен проблем.

Вижте цялото интервю във видеото.