Икономика

Вдигането на лихвите ще натовари допълнително производството

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Европейската централна банка се присъедини към Федералния резерв на САЩ и други големи централни банки в политиката на повишаване на лихвените проценти. Институцията във Франкфурт повиши основната лихва с половин процентен пункт за 19-те страни, използващи еврото, по-голямо от очакваното повишение, и се очаква да бъде последвано от ново увеличение през септември, вероятно с още 50 базисни пункта. 
Този ход повдига въпроси дали бързането да се оскъпят кредитите ще потопи големите икономики в рецесия на цената на облекчаване на натискa върху хората, които харчат повече за храна, ток и гориво.

 

Неизбежно при нарастване на цените и на инфлацията има тенденция лихвите да се повишават. ЕЦБ устоя максимално, като забави това увеличение на лихвените проценти, защото е ясно, че повишаването им ще постави в още по-тежка ситуация икономическото производство. 

Матео Кароли, професор по икономика

На открития пазар Тестакио в Рим търговците казват, че клиентите не могат да си позволят увеличението на цените, така че фирмите са били принудени да поемат част от повишенията. 

 

Мога ли да продам за 4 евро това, което продавах преди за 2? Знаете ли какво ми казват тук? Да затворя. Всички увеличения на цените се плащат от нас, собствениците на малък и среден бизнес. 

Артемио Фанела, търговец 

ЕЦБ се забави с повишаването на лихвения си процент – символ на инфлацията, която се оказа по-висока и по-упорита от първоначалните очаквания, и на по-нестабилното състояние на икономика, силно изложена на войната в Украйна и зависимостта от руския петрол и газ. 
Прогнозите за рецесия се увеличиха за края на тази и следващата година, тъй като растящите сметки за електроенергия, газ, горива нанасят удар на бизнеса и покупателната способност на домакинствата.