Икономика

Управляващите заговориха за закриване или преструктуриране на ДКК заради щети за над 700 млн. лв.

От Euronews България Euronews България
B.Bogdanov Snimka MII Снимка: БГНЕС/Архив

Има ресурс над 90 млн. лв. в Държавната консолидационна компания (ДКК). Те ще се използват за погасяване на задълженията, които има ДКК към Българската банка за развитие. Това заяви на пресконференция министърът на икономиката Богдан Богданов, като уточни, че може и да се стигне до закриването или преструктурирането на ДКК, предаде БГНЕС.

„Целта е да фокусираме държавните предприятия, в контекст ДКК, към чисти технологии, кръгова икономика, хранителни биотехнологии и други направления, защото ние виждаме щети за над 700 млн. лв.”, разясни Богданов.

Приоритети на министерството остават икономическото и индустриално сътрудничество на България, прозрачното управление на предприятията в България, българските потребители, допълни той.

От брифинга стана ясно, че българската държава поставя Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Виетнам, Република Корея и Япония като приоритени пазари. От Министерството на икономиката смятат да проведат 6 междуправителствени срещи.

Министърът представи обзор на свършеното до момента и постави цели занапред. “Ние имаме амбицията да изпълним целите си занапред, те ще бъдат коментирани с партньорите в законодателната власт, организират се редовни срещи с депутатите от ресорната икономическа комисия в НС. Вече дали ще останем след ротацията е въпрос на решения между лидерите на партиите”, уточни икономическият министър.


Министерството на икономиката предвижда провеждането на различни събития, свързани с членството ни в Шенген. “България ще покани австрийския министър на икономиката на посещение”, обяви Богданов.

Той припомни, че се отчита рекорден ръст на инвестициите в България, които достигнаха за първите 10 месеца близо 7 млрд. лева.