АвтоФест

Авто Фест, 22.12.2023: Тест на SsangYong Torres и гамата Dacia Extreme

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ

SsangYong Torres

 

Може да не ви се вярва, но историята на корейския производител на автомобили SsangYong стартира в далечната 1954, преди повече от 70 години, под името Донг Уан Мотор Уъркшоп. След това има обединение с друг производител – Донгбанг, а новата компания стартира производство на класическия Jeep за американската армия. Сглобяват се също камиони и автобуси. През 1977 следва нова смяна на името - Dong-A Motor, и още едно – Кеоуа, изгубихте ли вече нишката? Десет години по-късно бизнесът е купен от инвестиционната група SsangYong, откъдето получава и новото си наименование, с което го познаваме и днес. С много перипетии производителят успява да си проправи път към клиентите със сравнително достъпни SUV автомобили.

Подписан е договор с Daimler-Benz, който осигурява двигатели и скоростни кутии, но през 1997 компанията сменя собствеността си. Купува я Daewoo Motors, но скоро след това концернът я продава контролния пакет акции на китайската SAIC. Ще се изненадате да разберете, че само след 6 години компанията има отново друг собственик. Този пък индийската Mahindra & Mahindra. По това време видяхме интересни модели и инвестиции, но поради натрупаните загуби компанията бе продадена през 2022 г. на настоящия собственик - KG Group, който смени и името. Бизнес групата оперира в химическата индустрия, стоманата, услугите и медиите, новото име на SsangYong е KG Mobility или краткото KGM. За да няма объркване, досегашното SsangYong ще продължи да се използва още заедно с новото име.

И така, KGM Torres е първият модел с новото име на компанията, която създава автомобили още преди Hyundai в Южна Корея. Автомобилът се произвежда се от края на 2022 г., а България е сред първите европейски пазари, на които идва. Традиционно страната е един от най-силните пазари на компанията по света.

Платформата на автомобила е на Korando, който вече сме тествали по време на международния тест. Компактният SUV е достъпен, красив и с добра динамика, но Torres вдига доста повече летвата. Като размери е разположен между Korando и Rexton, има напълно нова идентичност и честно казано за нас това е най-красивата кола, която е създавала компанията с толкова много различни собственици.

Фаровете са изваяни, с тънки форми, отворите за фаровете за мъгла са огромни, предната решетка е разчупена, има намигване към Jeep, цялото купе има пластмасови офроуд панели за защита на каросерията. Офроуд усещането е подсилено от дръжки за връзване на въжета за защита от клони. Изглеждат добре, макар собствениците вероятно никога няма да ги оборудват с въжета. Третата колона има сребрист панел, от който линията започва да се спуска към края на покрива. Отзад акцент е издут детайл, създаващ впечатление за псевдо резервна гума, до него е дръжката за отваряне на вратата. Очаквате да се отвори настрани, но всъщност е нагоре с електрически бутон. Отзад има и офроуд панел около дифузьора.

Интересното е, че от следващата година идва и изцяло електрическа версия с батерия от BYD.

Името идва от чилийския национален парк Торес дел Пайн в Патагония, което определя и насочеността на модела. Приключения и опознаване на нови територии.

Дължината е 4700 мм, широчината е 1890 мм, а височината 1720 мм. Багажният обем е огромен - 703 л и нараства до 1662 л при сгъване на задния ред седалки.

Отвътре интериорът е също толкова приятен. Има два огромни дисплея като премиум автомобилите. Долният дисплей е за климатичната система, а горният за всички останали функции. Разполагате с бърза връзка с Apple Car Play и Android Auto, подгряване на седалките и волана, който е с изключително интересна елипсовидна форма. Автомобилът може да следи пътната лента и има адаптивен круиз контрол, както и пълен набор от системи за сигурност.

Стигаме до задвижването. То е 4х4 в тестовата версия, базово е само предно. Моторът е бензинов 1,5 литра от Korando със 170 к.с. и 280 Нм. Трансмисията е 6-степенна автоматична, работи плавно и еластично, но не очаквайте нисък разход. По заводски данни е 11,2 л/100 км, успяваме обаче да паднем на 9,7 л/100 км на извънградско.

Шасито се държи добре в завоите, но се съобразявате с високия център на тежестта и мекото окачване. Очевидно е настроено повече за комфорт при неравности, отколкото за спорт. Не успяхме да тестваме 4х4 системата на кал, но и Torres няма да бъде купуван за офроудър. Това е чудесен модел за рестарта на компанията, очакваме още подобни автомобили, което ще доведе до очакваната финансова стабилност.

 

Dacia Extreme

 

Кедрово зелен цвят, бронзови елементи и декоративни апликации, напомнящи топографски карти. Да, бюджетникът Dacia вече иска да се отличава от тълпата и го прави с линията Extreme. Това всъщност е най-високото ниво на оборудване за всички модели на марката, което акцентира върху живота сред природата. За по-убедително от Dacia пускат серия облекла и аксесоари от същата линия.

Вече сме ви представяли електрическия Spring Extreme, така че на локалния тест на гамата скачаме на Sandero Stepway Extreme в най-търсената версия у нас - с фабрично вградена газова уредба. Какво ново при нея ли - ами нищо различно от това, което вече изброихме.

Двигателят е познатият еднолитров, трицилиндров с турбо, мощност от 100 к.с. и 170 Нм въртящ момент. Турбомоторчето предлага приятна пъргавина и изненадваща еластичност за скромния си работен обем. Всъщност LPG версията предлага 10 к.с. и 10 Нм повече от тази без газ, а динамиката на пропан-бутан не се различава изобщо от тази на бензин. Дори чисто субективно ни се стори, че на газ двигателят работи малко по-гладко. Впечатляваща е и икономичността – при нормално каране показанията на бордовия компютър се колебаят между 6 и 7 л на 100 км.

Пътното поведение не блести с особена прецизност, но едва ли някой очаква противното. Воланът вече е с електрическо сервоусилване и липсва онзи осезателен луфт от предишното поколение. Той дори вече се регулира и в дълбочина, а не само на височина. Въпреки това настройката му е доста мека и липсва ясна кореспонденция със случващото се на асфалта. Колата се вози на изцяло нова модулна платформа и шасито е станало по-твърдо, а стъпката на колелата е разширена с 29 мм. Версията Stepway предлага сравнително сериозния пътен просвет от 174 мм, което ще ви позволи да сте по-уверени по черни пътища, макар предаването да е само на предните колела. Едно обаче е неоспоримо – вози по-комфортно от преди. Принос за това има новото предно окачване с правоъгълни рамене, осигуряващи по-добро поглъщане на неравностите и увеличеното междуосие с 14 мм.

Версията Stepway се роди в Латинска Америка, след което пристигна с европейски вариант през 2009 г. Още в първото поколение на Sandero, брандът Dacia намери пазарна ниша за клиенти, които искат и търсят приключенски характер за автомобила си. Второто поколение също имаше вариант Stepway, а от третото от 2020 г. автомобилът вече е самостоятелен модел с доста промени в дизайна спрямо Sandero. От 2023 г. версията Extreme надгражда всичко досега.

Освен специфични дизайнерски елементи, свързани с дивата природа, като топографски стил в екстериора и интериора, в колата има функцията Extended Grip. Системата помага предното предаване при нужда, в кал или сняг. Пътният просвет е увеличен до 174 мм, което е с 41 мм повече от Dacia Sandero. Предният капак е издут, на предната решетка е новото лого на компанията, а под него остава името на модела. Каросерията е защитена с панели отпред, отзад и отстрани, на покрива има рейки за поставяне на багажна кутия или ски, които както знаем могат да се завъртат перпендикулярно и така ви спестяват купуването на два допълнителни елемента. Могат да носят до 80 кг.

В салона се предлага напълно нова тапицерия MicroCloud, за пръв път в Dacia. Освен приятна при докосване е и лесна за почистване. По-добре обаче не я почиствайте с водоструйка като офроудър.

Мултимедийната система в тестовата кола е третото и най-скъпо ниво Media NAV, но по традиция харесваме базовото ниво с капак, с който защипвате телефона си и го ползвате за дисплей. Системата се нарича Media Control и разполагате с решение за честия проблем с липса на стойка в колата за смартфона.

Тествахме и 1,0-литровия 3-цилиндров турбо мотор без пропан бутан. Мощността е 90 к.с. Съчетан е с 6-стпенна механична кутия. Лостът е семпъл, предавките влизат точно. Имате и опция за автоматична трансмисия CVT, но механиката води до доста по-добър среден разход. При нас той е 6,9 л/100 км.

Тестваме автомобила до Гърция, където посещаваме трак ден на Overdrive Racing със суперколи по повод закриването на сезона. На дълъг път Sandero Stepway е приятен за каране и без проблеми върши работата, която очакването от него. Въпреки ниската мощност имате достатъчно ресурс при изпреварване, разбира се, при висока скорост купето е шумно. Не може да очаквате обезумяването в премиум колите тук в бюджетен бранд. Но пък имате всички системи за помощ на шофьора като следене на пътната лента и круиз контрол. В случая не е адаптивен, но имате аварийни спирачки.

За модела Jogger обаче с пакета Extreme получавате и малко технология, не само декоарация – функция за контрол на сцеплението, наречена Extended Grip. Чрез регулиране на електронния контрол на стабилността тя ви осигурява малко по-добро сцепление по неравни повърхности.

Особено интересен обаче е Пакетът за сън за Jogger. Той дава възможност да превърнете пътническото отделение в спалня само за няколко минути. Изработен е от дърво и се състои от три основни компонента: двойно легло с матрак 190х130 см, което може да се постави без чужда помощ за по-малко от две минути, рафт и отделение за багаж с вместимост 220 л. С него получавате затъмняващи щори за всички прозорци, за да не ви прониква светлина докато спите, а и да се лишите от любопитни погледи.

Може да поръчате и интелигентна палатка, която се свързва към Jogger, когато багажникът е отворен, и осигурява допълнително пространство за спане. Цената на сгъваемото легло обаче е цели 1590 евро, а на палатката още 400 евро.

Dacia Duster Extreme също разполага със системата Extended Grip, бюджетното решение за хлъзгави повърхности за автомобили с две задвижващи колела. Вече сме доказвали, че Duster се справя чудесно и само на предно, автомобилът е с висок клиренс и ако не отпускате газта, катери като 4х4.

Extreme нивото предлага характерното кедровозелно, съчетано с меднокафяави елементи.

Целта на нивото Extreme, засегнало цялата гама на Dacia, е да превърне бранда в предпочитан като избор за автомобили за приключения.