Цвят

Именикът Иван Звездев: Почти е готова новата ми книга, тя е продължение на старата

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Празнувам Ивановден винаги. Разговарям с хиляди хора на този ден. Много приятели имам и познати. Зареждам си по 3-4 пъти на ден телефона. Всеки, който ми звъни ми е скъп и ценен. Искам да обърна внимание на всеки, много е хубаво.“

Това сподели навръх Ивановден именикът Иван Звездев.

 

Ето какво още каза той:

Чудесно е, когато хората празнуват, напълняват, но това е част от играта. Тъкмо това е мотив да отслабнеш после и да потренираш. Няма по-хубаво нещо от това да се събереш с близките.

Някои от нещата са ми сготвени от преди два дена, например руската салата, за да отлежи и да поеме вкусовете, а и нямам толкова време като цял ден говоря по телефона на Ивановден. Тази салата винаги е актуална през зимата, не може да караш на домати и краставици.Оригиналната руска салата се е правила с раци, лобстер, буржоазна салата. Ще сложа и дряновска туршия на масата, която ми е много любима от много години. Тя е измислена от хората в Дряново. Бърза и лесна рецепта. Тя става за 1-2 дена. Слагаш зеленчуците, които са зимни повечето и е готова, рецептата я има в моя канал в YouTube.

Баниците като например тракийската с месо (кайма) и булгур ни е традиционна за Ивановден. Сланината, червеното вино, кокошка печена или обикновено пиле, пържолите също са много ценни, приятелите ми най-много ги харесват.  Пържолите с бира на фурна стават много крехки, така много ги харесваме. Има хора с вкус, които имат по-развити рецептори и усещат всяка подправка.

Агнеси е страхотен десерт, който правя на Ивановден също. Той е от нашите баби, има го в моята книга, а и в моя Youtube канал. Това са орехови ядки, които са смлени с белтъци, на края се прави глазура от сушени жълтъци с пудра захар, децата веднага я изяждат. Това бие всякакви браунита, протеинови барчета и т.н.

Аз лично преди ядях домати от месец май до септември. В някои ресторанти ми слагат шопска салата и изяждам сиренето и маслинката, но още си го спазвам този принцип. Предпочитам свежото зеле и моркови, сезонните плодове и зеленчуци.

По стечение на обстоятелствата освен готвач съм и управител на търговско дружество, мениджър, баща, дядо, правя се на режисьор понякога, че се налага да си правим интересни видеа. Развивам се на нови фронтове. Почти е готова новата ми книга, тя е продължение на старата. Залагаме на българските рецепти отново в нея, като там ще има още по-непознати и интересни рецепти. Необятна е нашата кухня. Всяка седмица пътуваме в различни райони и осъзнаваме колко много рецепти не знаем. Много прости ястия, които като хапнеш осъзнаваш колко може да са вкусни.

Най-ключовата подправка в живота ми е любовта. Неслучайно тя е в женски род.

 

Цялото интервю вижте във видеото.