Спорт

Александър Везенков е „Спортист на България“ за 2023 година

От Euronews България Euronews България
Aleksandar Vezenkov BGNES Александър Везенков. Снимка: БГНЕС, архив.

Александър Везенков e "Спортист на България" за 2023 година. Баскетболистът на Сакраменто Кингс събра най-много точки в анкетата на спортните журналисти и за втори пореден път печели наградата за №1, предаде БГНЕС. Първият българин в НБА и шеф на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков прие наградата на Везенков от негово име.

"Това е едно голямо признание, което ме кара да работя още по-здраво, за да оправдая очакванията на хората. Благодаря на моето семейство, което винаги е до мен. Това беше уникална година за мен - с много успехи и титли. Честитя на всички спортисти, които попаднаха в десетката. Нека новата година бъде много успешна за българския спорт", заяви баскетболистът във видеопослание.

Везенков изпрати най-добрите 12 месеца в кариерата си. Българският национал спечели титлата в Гърция с Олимпиакос, игра финал в Евролигата и бе избран за MVP на надпреварата, записвайки средно 17.6 точки и 7 борби, с успеваемост от 65.8 процента при стрелбата за 2 точки и 39.8 процента при стрелбата от далечна дистанция.

 

Sportist Na Godinata 2023 EB Церемонията „Спортист на България“ за 2023 година. Снимка: Euronews Bulgaria

През лятото Александър Везенков предприе най-голямата стъпка в състезателната си кариера до момента, обличайки екипа на тима от НБА - Сакраменто Кингс. Той подписа тригодишен договор срещу 20 млн. долара.

Втори се нареди двукратният носител на приза - Григор Димитров, а трети е световният рекордьор на 400 м свободен стил Петър Мицин.

Ето и как се подрежда списъкът с Топ 10:

  1. Александър Везенков (баскетбол)
  2. Григор Димитров (тенис)
  3. Петър Мицин (плуване)
  4. Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини)
  5. Карлос Насар (вдигане на тежести)
  6. Нургюл Салимова (шахмат)
  7. Боряна Калейн (художествена гимнастика)
  8. Йоана Илиева (фехтовка)
  9. Стилияна Николова (художествена гимнастика)
  10. Александър Николов (волейбол)

Призът за „Спортист с увреждания“ отиде в Християн Стоянов (лека атлетика). Състезателят не присъства на церемонията, защото е на тренировъчен лагер преди Параолимпийските игри в Париж по-късно тази година. През 2023 г. Християн спечели за втори път световната титла на 1500 м при хората с увреждания.

Победител в 40-то издание на анкетата за "Треньор на годината" в България, организирана от вестник "Труд", стана Николай Вакареев, личен треньор на плувеца Петър Мицин - със 115 точки, предаде БТА.

Участие в гласуването взеха 37 медии, които посочиха 18 специалисти в анкетните си карти.

Призовата тройка допълниха националният селекционер по футбол и старши треньор на Черно море (Варна) Илиaн Илиев с 49 точки и Петър Арнаудов (шахмат) с 46 точки.