Спорт

Държавата планира увеличение на заплатите на спортисти и треньори от 2024 г.

От Euronews България Euronews България
MMS 2023 DASHEVA ILIEV Снимка: ММС

Министерството на младежта и спорта (ММС) планира да увеличи възнагражденията на спортисти и треньори от догодина. Новата програма за финансиране през 2024 г. предвижда ръст с 27% на средствата, отделяни за подготовката на състезателите, и 15% увеличение на заплатите на треньорите. 

Програмата беше представена от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и неговия заместник проф. Даниела Дашева пред федерациите, администриращи олимпийски спортове.

В новите програми е заложено осигуряването на по-добри условия за ефективен тренировъчен и състезателен процес на базата на спечелените квоти за участие на олимпийските игри в Париж 2024, постигнатите резултати в периода 2021-2023 г., социалната значимост на спорта, приоритетите на ММС и др.

С повишаването от догодина личните месечни средства за подготовка и възстановяване на спортистите ще достигат максималната сума от 3800 лв. при 3000 лв. в момента. Максимално държавно финансиране ще получават спортистите, спечелили олимпийска квота. При треньорите и техните екипи максималното финансиране може да достигне 3900 лв. месечно при таван от 3400 лв. досега.

Бюджетът за спорт пък ще се увеличи с 13.5 млн. лв. до края на годината. Очаква се програмите да бъдат утвърдени от министъра на младежта и спорта до 31 октомври, като срокът за кандидатстване е до 1 декември.