Икономика

Богомил Николов, Активни потребители: Вече закъсняваме с подготовката по въвеждане на еврото

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Влизането в шенгенското пространство и приемането ни в еврозоната имат огромно отражение върху всеки един от нас като потребител. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ заместник-председателят на Икономическия и социален съвет и председател на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

Не е необходимо да пътувате, за да усетите ефектите от Шенген. Дори да сте търговец в квартален магазин, пак можете да го усетите, защото не само ние можем да пътуваме по-лесно, но и другите могат да идват по-лесно, така че ефектът за туризма ни може да бъде огромен, изтъкна Николов.

По отношение на приемането на еврото мисля, че вече е важно да се насочваме към техническата страна на прехода, защото тя ще бъде трудна и ние закъсняваме. Хърватия е започнала с подготовката си 18 месеца преди целевата планирана дата. Представете си какво огромно институционално усилие е това, много ведомства трябва да извървят определени стъпки. Това ще бъде и огромно усилие за бизнеса, най-малкото защото всеки етикет трябва да бъде сменен, трябва да има двойно обозначаване поне шест месеца преди въвеждане на еврото.

Според Богомил Николов етапът на подготовка, в който се намира страната ни не е толкова видим и публичен. Важно е да има и публична кампания, която да разяснява на хората, защото все още много силен глас имат страховете, които ни плашат с различни ефекти, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.