Европа

ЕС празнува 25 г. от въвеждане на еврото

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

На 1 януари 1999 г. 11 държави членки на ЕС празнуват в чест на въвеждането на валутата евро. По-рано през май 1998 г. лидерите на блока са определили единадесетте държави, които ще обединят валутите си в единна единица - еврото.

В началото на 1999 г. обаче светът бе обхванат от разрастващ се скандал, идващ от Белия дом. През октомври 1998 г. контролираната от републиканците Камара на представителите гласува за започване на процедура по импийчмънт срещу президента Бил Клинтън. Това стана след месеци на противоречия относно връзката му с Моника Люински. На 12 февруари 1999 г. Сенатът гласува за оправдаване на Клинтън и по двете обвинения.

Арестът на Абдуллах Оджалан в Кения през февруари 1999 г. предизвиква буря от насилие от страна на кюрдските бойци в големите градове в Европа. Окалан, който основава Кюрдската работническа партия през 1978 г., е осъден за държавна измяна в Турция и от 1999 г. е в затвора.

Междувременно въпросът за независимостта на Косово предизвиква война през 1998-99 г. Сърбия предприе брутални репресии, за да потуши сепаратисткия бунт на етническите албанци на територията. Във конфликта между Сърбия и Косово загинаха над 10 000 души, предимно косовски албанци.

"Опасностите, които крие действието сега, са по-големи от рисковете от бездействието. Рисковете са, че още много невинни хора ще загинат или ще бъдат прогонени от домовете си. Конфликтът може да въвлече и дестабилизира съседните държави", Бил Клинтън, президент на САЩ.

През юни 1999 г. първият президент на Южна Африка след апартейда Нелсън Мандела се оттегли и Табо Мбеки встъпи в длъжност като президент. Междувременно Русия започна две войни, за да попречи на Чечения да получи независимост след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.  Втората чеченска война започва в началото на август 1999 г. и завършва с обсада от руските войски на чеченската столица Грозни, която впоследствие е опустошена от тежки руски бомбардировки.

Друг проблем обаче притеснява хората в края на годината. Той се казва Y2K. Опасенията, че компютрите ще нулират датите в полунощ на 1 януари 2000 г., като по този начин ще предизвикат проблеми за банките, авиокомпаниите и друг глобален хаос, като цяло не се сбъдват.