България

Министерски съвет за приемането ни в Шенген: Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Това се посочва в публикация на официалната Фейсбук страница на Министерския съвет. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента от Дъблин, подписан преди 10 години.

„Успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас. Как? С обичайния метод да всяват страх и омраза чрез фалшиви новини“, съобщават от правителството. 

„Фалшива новина е ,че България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген“, пише в публикацията.

 

А от "Възраждане" ще внесат питане до премиера колко точно са приетите нелегални мигранти в отделните европейски държави по Дъблинския регламент. Това съобщи лидерът на партията Костадин Костадинов на пресконференция. Според него пресслужбата на Министерския съвет изнася дезинформация по темата за приемането на страната ни в Шенгенското пространство.