България

Проф. Росен Стоянов за Шенген: Всеки иска да закачи на ревера си този успех, но бяха направени много компромиси

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Все повече се научаваме да се справяме с проблемите и трудностите на живота сами, което от една страна е добре, да не разчитаме на някого „там“ – дали е далеч или високо. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ комуникационният експерт проф. Росен Стоянов. Според него българите са по-близо до земята, по разумни и прагматични сме, преминаваме през всичко и с известна доза сарказъм.

Случиха се едни обективни постижения, въпрос на интерпретация дали те са вследствие на справянето на политиците или дипломацията. Всеки иска да си закачи на ревера този успех като значка, ясно е обаче, че бяха направени твърде много компромиси. Тази стабилност, в кавички или буквално, се основава на забравата на това кой с каква заявка тръгна, какви обещания даде и какви закани се отправяха.

Бяхме свидетели на скандали и проблеми в почти всяко едно министерство и министри, на които от всички посоки им бяха искани оставките, каза още проф. Стоянов. Имаме странно състояние на обезличена парламентарна опозиция за сметка на съществуваща вътрешноправителствена такава, каза още той.