Европа

Австрия: Няма въздушен Шенген преди да приемете бежанци от Афганистан и Сирия

От Euronews България Euronews България
Austria Migration Europe Gerhard Karner AP Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер. Снимка: AP, архив

Първо трябва да бъдат изпълнени условията на Австрия относно укрепването на граничната защита и връщането на мигранти, и чак след това може да се говори за частично приемане на България и Румъния в Шенген по въздух – това се казва в позиция, изразена от вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер.

„Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България. Освен това двете държави трябва да приемат хора, търсещи убежище, особено от Афганистан и Сирия - това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави“, заяви австрийският министър, цитиран от БНР.

Той направи специално изявление за Шенген като обяви, че ЕК и председателството на ЕС трябва да изработят законодателната рамка за България и Румъния върху основата на политическия компромис за влизане във „въздушния“ Шенген

„Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за въздушния Шенген. Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген? Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата“, аргументира се Карнер.

„С други думи, след този политически компромис, който беше обявен наскоро, сега Европейската комисия има задачата да изготви обвързващ правен текст. Звучи много технократски, но е необходимо, защото иначе може да се напише всичко“, казва още силовият министър, цитиран от БНТ.

Към момента не се водят преговори за "сухопътния Шенген" и няма насрочена крайна дата, подчертава австрийското вътрешно министерство.

В сряда Букурещ, а ден по-късно и официална София, обяви, че е постигнат консенсус за влизането на България и Румъния в т.нар. „въздушен Шенген“ през март 2024 г. Предвид сдържаните реакции, идващи от Виена, засега остава по-скоро неясно дали е постигнато окончателно решение по въпроса или разговорите за частичното приемане на България и Румъния в Шенген все още продължават.