Свят

Русия обвини Украйна в тероризъм заради удара по Белгород

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Русия обвини Украйна, че е извършила "акт на преднамерен тероризъм" в Белгород. Обвинението беше отправено по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Москва заради удара по Белгород, в който загинаха 21 души

Москва освен това твърди, че силите на Киев са използвали касетъчни бомби в Белгород.

 

Всички отговорни за това и други престъпления на киевския режим ще бъдат неизбежно наказани. Ние призоваваме всички отговорни правителства и международни органи решително да осъдят тази брутална терористична атака, извършена с касетъчни боеприпаси, които са забранени в повечеот западни страни.

Василий Небензя – постоянен представител на Русия в ООН

Русия обеща да отговори на удара, приписан на украинската армия. Това е най-смъртоносната атака срещу цивилни в Русия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Украйна и западните й съюзници отхвърлиха обвиненията, припомняйки, че именно руският президент Путин е започнал войната преди близо две години и че той е отговорен за смъртта и страданието на цивилните.

 

Има само един начин да спрем човешкото страдание и разрушенията, причинени от войната - да спрем самата война. И е озадачаващо, че такава проста идея, естествена за всеки дипломат, убягва на умовете на членовете на руската делегация, които се определят като дипломати.

Серхий Дворник – политически координатор към постоянната мисия на Украйна в ООН

Според областният управител на Белгородска област, жертвите на удара в Белгород са 21, а ранените са 111. Сред жертвите има три деца, сред ранените има също 17 деца.

Междувременно и в последния ден на годината продължиха руските удари с дронове и ракети. При атаки срещу Харков са били ранени 26 души, включително две деца и един британски журналист.

"За всеки дрон "Шахед", за всяка руска ракета, ще има справедлива отговорност за терористичната държава. Едновременно политическа и много практична", заяви украинският президент Володимир Зеленски