Европа

Разследват бивш премиер на Албания за корупция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съд в Албания разпореди домашен арест за бившия премиер и президент Сали Бериша, който ръководи опозиционната Демократическа партия и е разследван за корупция. Съдия Ирена Гьока от първоинстанционния специализиран съд за борба с корупцията и организираната престъпност, уважи искането на прокурорите да постави 79-годишния политик под домашен арест, след като той наруши предишни ограничителни мерки. Освен това му е забранено да пътува в чужбина. Срещу Бериша тече разследване за корупция, докато е бил министър-председател през 2005-2009 г, смята се, че е използвал влиянието си в полза на зет си при покупка на държавна земя.

 

В крайна сметка съдът уважи искането на специализираната прокуратура за промяна на мярката на неотклонение. Срещу клиента ми са наложени две мерки: домашен арест и забрана за пътуване в чужбина, които всъщност са безсмислени, тъй като домашният арест покрива и забраната за пътуване в чужбина. Внесохме жалба срещу решението на съда, но засега няма решение.

Генч Гьокутай – адвокат на Сали Бериша

Защитниците на Бериша твърдят, че в случая няма наказателно обвинение или нови доказателства, които да подкрепят искането за домашен арест. Остава неясно как полицаите ще наблюдат дали Бериша спазва мярката си за неотклонение.

В реакция, публикувана в страницата му във „Фейсбук“ Бериша казва, че „ще продължи да работи и да се бори всяка минута, под всички форми, за възстановяване на демокрацията“.

Миналата седмица парламентът на страната гласува свалянето на имунитета на Бериша. Лоялни на него депутати опитаха да провалят заседанието.

Сали Бериша разкритикува разследването срещу него и ареста му като политически репресии, наредени от настоящия премиер Еди Рама, и предупреди за „силни протести“ в негова подкрепа.