Икономика

Много хранителни продукти са непосилни за пенсионерите в Албания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Подготовката за декемврийските празници започна. Пазарите са пълни с продукти, но гражданите са намалили покупките заради високите цени“, предава Ортенса Будлаот, Euronews Албания.

„Купих кюфтета за 400 леки килограма. Това е ужасно, престъпление спрямо пенсионерите“, оплаква се възрастен мъж. „Месото, сиренето, млякото и хлябът поскъпнаха.“

Пенсията не е достатъчна, но какво можем да направим? Какво мога да си купя със 17 000 леки пенсия? Бонусът също не ми помага.

Експерти твърдят, че търговците правят злоупотреби с цените по празниците. И тази година правителството е предвидило бонуси за някои групи.

„Въпреки че са били отпуснати средства за определени категории хора от правителството, цените от основната потребителска кошница остават високи. Една от основните причини са злоупотребите от страна на търговците“, твърди икономистът Ериола Хока.

Храните в Албания са поскъпнали с около 7% спрямо същия период на миналата година. Инфлацията през ноември се е повишила с 3.9 на сто.

„Нямам пари да си купя пуйка. Тя струва 10 000 леки, откъде да ги намеря? За нас пуйките станаха като забранената ябълка“, оплакват се потребителите.

Сред най-засегнатите от високите цени са възрастните хора, които срещат трудности при купуването на основни продукти. Вместо да намалят цените за празниците обаче, търговците ги вдигат.