Общество

По-евтини храни в магазините: Започна кампанията „Достъпно за вас“

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Кампанията "Достъпно за вас" стартира с фокус върху минимум 50 продукта от малката потребителска кошница. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията. Тя започва поетапно в партньорство по - големите търговски вериги, като се водят разговори и с по-малки регионални обекти.

Всяка седмица включилите се търговските вериги ще предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи – хляб и зърнени храни, варива, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, животински и растителни масла и мазнини. Продуктовата кошница за съответната седмица ще се включи в брошурите на веригите, включително и в дигиталните им издания.

На седмична база в Министерството на икономиката и индустрията ще се прави анализ, за да се следи динамиката на цените. В следващ етап на сайта на ведомството потребителите ще могат да намерят намалението на продукта и ще видят откъде могат да го закупят. Храните, които участват в кампанията, са обозначени с информационни табелки „Достъпно за вас“. 

Екипът на Euronews Bulgaria посети магазин на една от хранителните вериги в столицата, където в рамките на кампания този месец са намалени цените на около 300 продукта.

Най-голямото намаление на цените има при сезонните зеленчуци и по-конкретно на зелето, обясни управителят на магазина Цвета Вътева.

 

Какво още каза тя в ефира на „Добро утро, Европа“ вижте във видеото.