България

Власт и опозиция в Скопие в спор за началото на преговорите с ЕС

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Няма нито скрининг, нито преговори. Това, което наричат скрининг, е мониторинг, който тече от момента, в който станахме страна-кандидат през 2005 г, преди 17 години. Това заяви лидерът на основната опоционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Опозицията и управляващите в Скопие влязоха в поредния задочен спор какво е постигнала Р Северна Македония с първата междуправителствена конференция в Брюксел и дали наистина е започнала преговори с ЕС.

 

Преговори нито има, нито ще започнат. Позицията е ясна, за да започнат преговорите е необходима промяна в Конституцията. Общата позиция на ЕС, член 11, казва, че първо трябва да се промени Конституцията, т.е. частта за българите трябва да се вкара в преамбюла и едва тогава да започне дейност онази междуправителствена организация, която ще ръководи процеса на скрининг и отваряне на клъстерите и главите.

Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ

Мицкоски допълни, че случилото се в Брюксел било само "обикновена фотосесия". Албания ще преговаря, а ние ще седим в чакалнята, каза още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

От управляващия СДСМ обаче контрираха, че Собранието с подкрепата на мнозинството от депутатите е приело държавническо решение, одобрявайки ревизираната версия на т.нар. "френско предложение" за решаване на спора с България, като по този начин е гарантирало европейското бъдеще на всички македонски граждани, със защитени македонски език, идентичност и култура.

Ние влизаме в ЕС като македонци с македонски език, с изчистени формулировки, без бележки под линия, без допълнителни прилагателни и пояснения. Цялата общественост можеше да види в Брюксел, че македонският език вече е част от институциите на Европейския съюз, по официалните канали на Съюза. Македонският език беше силен в ЕС.

Ненад Коцик, депутат от СДСМ

Коцик обвини ВМРО-ДПМНЕ в лъжи и манипулации заради техните твърдения, че властта не е защитила езика и идентичността пред европейските партньори.

Депутатът уточни, че веднага след края на междуправителствената конференция е започнал процесът на скрининг, който ще даде възможност на всички да се включат и да започнат диалог в парламента. Процесът на проверка е идентичен както за нас, така и за съседна Албания, така че поредната манипулация на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ бе развенчана, завърши Коцик.