Общество

Шефът на БНР за интервюто с Митрофанова: Забранени събеседници няма, журналистът трябва да изчопли информацията

От Euronews България Euronews България
Milen Mitev BGNES Снимка: БГНЕС

Забранени събеседници няма и не трябва да има. Така генералният директор на БНР Милен Митев коментира пред общественото радио казуса с неизлъченото интервю на руския посланик в България Елеонора Митрофанова в предаването "Политически некоректно" с водещ Петър Волгин. Интервюто беше записано предварително и трябваше да се излъчи на 16 декември, но Програмният съвет на БНР го спря, тъй като прецени, че „нарушава етичните стандарти и правилата” на медията.
Преди това имаше и политически реакции, а после с интервюто се зае и Съветът за електронни медии.

По БНР Митев днес коментира, че в световната практика има правени интервюта с други руски посланици след началото на войната, които по думите му са получили много позитивни отзиви, но разликата била, че журналистите са задавали остри и неудобни въпроси.

"Аз не бих си позволил да давам оценка дали това е най-правилният подход да се води интервю, но мога да кажа, че когато се води интервю с една страна, участник във военен конфликт, и то страна, която е започнала конфликта, има неща, които няма как да не бъдат зададени като въпроси. От журналиста зависи да зададе тези въпрос, за да изчопли тази информация, която интересува всички", смята генералният директор на БНР.

Той каза още, че в националното радио всички се стремят да бъдат създадени условия, така че журналистите да се чувстват свободни в своята работа. "Колегите се стремят да има редакторска намеса само в по-крайни случаи. Това не означава, че няма следене за спазване на правила и редакционни стандарти или че не може все пак да има редакторска намеса. Право на всяка медия е да води своя редакционна политика и да преценява доколко е допустимо дадени материали да бъдат излъчени в ефир", разясни Милен Митев.

Той заяви, че няма сигнали за оказан натиск върху когото и да било от ръководителите в радиото да вземе едно или друго решение. Според него ситуацията обаче е показала, че има какво да се подобри в начина на работа, както и че в обществото има сериозен дебат за това къде са границите на свободата на словото. По думите му на БНР му отива да води такъв дебат затова, в началото на 2024 г. Българското национално радио ще организира дискусия по темата за свободата на словото и дезинформацията.