Икономика

Работа по празниците – заслужава ли си и каква надница се полага за положения труд?

От Euronews България Euronews България

Навръх Нова година българите вече са избрали дали да празнуват със семействата си вкъщи, в ресторант или са резервирали приятно място в туристическа дестинация. Някои професии обаче дежурят по време на празниците или се грижат за доброто настроение в курортите. Според Кодекса на труда за работата по време на официални празници, работодателят дължи минимум двойно увеличение.

 

Силван Иванов от Велико Търново от седемгодишен е посветен и се развива в илюзионното изкуство. От 14-годишен хобито му се превръща в професионално призвание. За поредна година на 31 декември той няма да почива, а ще участва в новогодишна програма и ще се грижи за настроението на празнуващите.

Магията...Точно по тези празници аз помагам да се осъществи. Дали у децата или родителите - виждам пламъка в очите им - дали като покажа гълъбче или огън, особено в децата, това ги кара да повярват повече в магията. Особено по празниците имаме най- много участия с моите колеги. Особено по тези празници - това ни е силата.

Силван Иванов, илюзионист

Хонорарите за участия на Силван по време на празници са двойно по-високи.

„Но това ни е работата, ние забавляваме хората, също не само ние работим – работят доктори, ресторанти, полицаи, много професии има, които по тези празници работят. Според мен е правилно да се плати „отгоре“. Това са празници, където хората почиват, събират се семейно и е правилно хората, които работят през тези дни, да получават повече“, посочва той.

Ивон Христов ще сервира навръх Нова година в квалитетен ресторант в Дряново, който е резервиран от гости на града.

„Аз работя като сервитьор, сега по празниците е много натоварено, работя много часове има много хора ожт други градове в Дряново и сега мисля, че ще е двоен надникът, както беше и по Коледа, така мисля, че ще постъпи моят шеф, тъй като така е справедливо. Радвам се, че ще работя по празниците, мисля че добре съм преценил, тъй като вместо аз да си карам празниците с моето семейство, мисля че добре ще ми заплатят, както ми заплатиха на Коледа“, смята сервитьорът.

„Очаквам двойно възнаграждение , затова че ще работя в празничните дни“, казва куриер.

Занаятчии, художници и търговци на сувенири, също ще работят през празничните дни.

„При мен може всички да открият ръчно направени сувенири, подходящи за всякакви празници, за деца и възрастни“, споделя Теодора Христова, производител и търговец на сувенири.

Не всички работодатели обаче спазват стриктно Кодекса на труда, особено в частния сектор, и ще изплатят двойно възнаграждение на своите служители за работата по празничните дни.