Добро Утро, Европа

Доц. Гълъбов: Мандатът бе връчен на БСП, за да им донесе щети

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Текущите консултации и разговори между политическите партии в момента са различна форма на предизборна кампания.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът доц. Антоний Гълъбов.

По думите му е все по-очевидно, че няма да се стигне до съгласие. Това се усеща както от страна на ПП, така и от ДБ. Тактиката на ИТН е странна и интересна, защото те се опитват да намалят негативите от оттеглянето си от коалицията и най-вероятно ще демонстрират сговорчивост за известно време, каза още доц. Гълъбов. Според него проблемът на политиците е, че все още не са се научили да не изолират гражданите когато водят преговори.



Противодействието на корупцията не може да е поставено като национална цел, защото е всекидневно усилие. Разместването на цели и средства, които виждаме в предложенията на ПП продължава да раздалечава разговора на политиците от гражданите.

Доц. Антоний Гълъбов, политолог

Анализаторът Явор Сидеров допълни, че би било добре, ако наистина тези разговори се правят с цел предизборна употреба. Защото би било много по-неприятно, ако има някаква форма на търговия, която не се оповестява публично.

 



Аз съм приятно изненадан от внезапната сговорчивост на ИТН, но не мога да я приема за чиста монета.

Явор Сидеров, анализатор

ПП от една страна не искат да говорят за личности, но от друга Бойко Рашков е на първо място в законодателната им програма, допълни доц. Гълъбов. По думите му това не е сериозно и по-големият проблем е как да бъде удържана страната, защото той няма големи надежди, че служебно правителство би се справило в тази ситуация. Политологът смята, че не случайно президентът е връчил третия мандат на БСП, защото той ще им донесе щети. Ако беше възложен на ДБ може би имаше малко по-голям шанс нещо да се случи, каза още доц. Гълъбов.

Според Явор Сидеров, ИТН едва ли биха могли да направят нещо, което да доведе до рязко покачване на популярността им, след систематичните им саботажи. По думите му в политиката основната ценност е принципната последователност, която ИТН проявили единствено в упорството си да саботират политическия процес.

И двамата се обединиха около мнението, че вървим към нови избори.