Политика

Явор Божанков: Да си опозиция в момента е лесно и печелившо, да си управляващ е тежко и губещо

От Euronews България Euronews България

Успяхме да запазим диалога с партньорите, тъй като не сме били в конфликт, нито с ПП, нито с ИТН или ДБ. Нашите спорове са били принципни, по политики, което и ни дава възможност да бъдем медиатори в този процес. Смятам, че започнахме добре. Има сигнали от всички страни, че ще се положат реални усилия за съставяне на кабинет. Колкото и да е трудно, алтернативите не са много добри. Едни нови избори освен разходи, носят риск от поредица от избори.

Това заяви в студиото на „Primetime“ депутатът от левицата Явор Божанков.

„Следващият път няма да е по-лесно“, каза той и посочи, че в една предизборна кампания тонът неминуемо се изостря.

По думите му с оттеглянето си от премиерското място Кирил Петков е дал знак, че е готов на компромиси в името на това да има работещо правителство.

„Третият мандат е спасителен, преди да стигнем до предсрочни избори, а водещата политическа сила в него, остава ПП“, коментира народният представител от левицата и допълни, че БСП очаква „Има такъв народ“ да се отнесат отговорно към консултациите за кабинет.

Според Божанков не е добре да се бърза с новия антикорупционен орган, защото е сложна материя, която засяга в значителна степен правата на гражданите, включително по линия на наказателната репресия.

„От друга страна обаче хората имаха и продължават да имат очаквания за бързи и решителни резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта. Така че достатъчно време работихме по този законопроект. Крайно време е да бъде приет“, каза още той.

„Трябва да имаме право да обжалваме отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства“, категоричен е депутатът от БСП.

Докато не решим тежкия проблем с корупцията и мафията, срасналата се с държавните органи и местната власт, няма да можем да водим този идеологически спор, който е там и той ще се проведе и се надявам един ден да сме свободни да бъдем опоненти и то по същество.

Явор Божанков, депутат от БСП

Според Божанков перфектната ситуация в момента е да бъдеш опозиция и само да критикуваш.

„Да си опозиция в момента е лесно и печелившо. Да си управляващ в тази ситуация е тежко и губещо“, коментира социалистът.

„Ние сме с ясното съзнание, че можем да претърпим електорални загуби, но няма друга опция България да има работещ парламент, да приемем законите по Плана за възстановяване и устойчивост“, отбеляза народният представител от левицата.

Той подчерта, че служебно правителство не може, нито да приеме необходимите законодателни промени, нито да реши текущите проблеми.

Вижте целия разговор във видеото.