Свят

Витлеем, рожденото място на Божия син, потъна в тишина

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Вместо празничните тържества, обичайни за това време от годината, Витлеем, който е считан за рождено място на Божия син, отмени събитията и потъна в тишина.

В знак на солидарност с палестинците в Газа - от града показаха произведението "Рождество Христово под развалините", обградено от големи камъни и бодлива тел. И го поставиха на площада в центъра, където обичайно има украсена коледна елха.

Тази творба отразява това, което се случва в Газа. Връщаме повече от 2000 години назад, когато Светото семейство бяга от решението на цар Ирод и отива в Египет, за да защити Исус. Днес палестинските семейства са принудително разселени от израелската окупация в Газа. И търсят безопасно място, ако изобщо има такова.

Хана Ханание, кмет на Витлеем

Витлеем се намира на Западния бряг и е под контрола на Палестинската автономия. В града християни и мюсюлмани живеят заедно от десетилетия.

След началото на сблъсъците между Израел и Хамас, при които до момента са загинали повече от 20 хил. души, от градската управа решиха да няма нито украса, нито големи празненства. Заради липсата на посетители някои магазини не работят.

Тази година Витлеем празнува Коледа по различен начин, с послание към целия свят - че Палестина страда, че Витлеем страда. Че Витлеем празнува Коледа сред развалини, а не като всички други хора по света.

Рула Маая, министър на туризма на Палестинската автономия

А от Ватикана - папа Франциск призова хората да отбележат Рождество Христово скромно и да разграничат празника от разточителството.

„Ние сме близо до нашите братя и сестри, които страдат от война. Мислим за Палестина, Израел, Украйна. Мислим за тези, които страдат от мизерия, глад и робство“, каза папа Франциск, глава на Римокатолическата църква.

Повече от 2 млрд. християни - православни и католици по света, отбелязват Бъдни вечер.