Европа

Заради планирана атака: Германия засили сигурността около катедралата в Кьолн

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Германските власти засилиха сигурността около катедралата в Кьолн и я претърсиха. Причината е информация за планирани атаки от ислямистка групировка около коледните празници. От полицията не дадоха повече подробности.

„Има ситуация на повишена заплаха в Германия и Европа. В това отношение вече казахме, че и в новогодишната нощ има много хора около катедралата, както и за коледната литургия. Това е една от най-посещаваните катедрали. Централната жп гара също е наблизо. Тук има много хора, затова казахме, че при сигнал ще направим всичко необходимо, за да ги защитим“, каза говорител на полицията.

Всяка година катедралата в центъра на Кьолн привлича около 6 млн. туристи. В германския град препоръчват на хората да избягват обемни багажи, включително оставени без надзор. Всички вярващи, които искат да посетят празничната литургия, ще бъдат проверявани, преди да бъдат допуснати до нея.

Не мога да повярвам, че това се случва, но живеем в свят, в който човек трябва да се страхува.

Минувачка в Кьолн

Според германското издание Bild властите в Австрия и Испания също са научили за подготвяни атаки в Европа и вече има арестувани. Полицията във Виена засили мерките за сигурност около храмовете и коледните базари.

След началото на войната в Близкия изток редица европейски държави, сред които Германия и Франция, повишиха степента на тревога за терористични атаки.