Общество

Традициите на бъдни вечер: Как посрещат празника в село Обединение?

От Euronews България Euronews България

Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. Той се почита с най близките ни хора, като семейството се събира в очакване на раждането на Божия син Исус Христос. С празника завършва Рождественския пост, по време на който християните се подготвят духовно да посрещнат с радост раждането на Спасителя. Във великотърновското село Обединение  съхраняват ревностно традициите за празника.

Според библейското предание на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария. По вековна традиция на трапезата се слага нечетен брой постни ястия, а домът се прекадява, за да се прогонят злите духове. В Обединение най-възрастният стопанин разчупва питката.

Във всяка къща се събираха цялото семейство и нареждаха девет или седем ястия на масата, като непременно трябва да има жито, боб, лук, чесън за берекет...Като се съберат, най- възрастният прикадява софрата и отива да прикади на добитъка в оборите. След това питата със свещичка запалена, най- възрастният човек разчупва питата и дава първото парче за Света Богородица и Исус Христос, а другите разчупва на всички!

Мария Ангелова, самодейка

Във всяка къща, както в Обединение, така и в цяла България, което е радващо, хората не забравят своите традиции. И най- радостното е, че към читалището в селото имаме много деца, които са към фолклорната група, ходят по участия, пеят, вземат награди и традициите продължават от младите.

Христо Ганев, кмет на село Обединение

В село Обединение се приготвят постни ястия, съхранени по рецепти от майки и баби. Трапезата не се раздига цяла нощ, за д а не напусне късметът къщата.

Обичаят повелява по време на яденето да не се става. В огъня през цялата нощ гори дъбово или крушово дърво, наречено Бъдник.