Музика

Михаела Филева: В близко бъдеще ще издам EP на английски език

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„Bésame, mi amor“ е последната песен, която издадохме с VenZy. Тя е повод да празнуваме нашата 10-та годишнина творчески и приятелски.“

Това каза в рубриката Euronews Music певицата Михаела Филева.

 

Ето какво още сподели тя:

Малко след пандемията се видяхме с VenZy на обяд. Не се бяхме виждали от 1-2 години. По време на локдауна знаете, че не можехме да се виждаме с всички. И след като вече се видяхме, си казахме, че през 2023г. ще се навършат от нашата първа обща песен - "Опасно близки", която се превърна в запазена марка за него и мен. Тя беше начало на неговия творчески път, той тази година прави 10г. на сцената, те се бележат от тази песен. Този проект сложи имената ни на картата на българската музика. И по повод това си казахме колко готино би било, ако можем да направим пак нещо заедно, но просто си го коментирахме в света на имагинерните идеи.

По-късно, когато започнах да работя по албума ми "96", който излезе на скоро, си поставих задача в него да има песен с VenZy. И тя да бъде жест, подарък към VenZy. Да отпразнуваме така "Опасно близки", както и нашето приятелство. Много неща сме споделили един с друг, през много неща сме минали.

Михаела Филева, певица

Толкова съм щастлива, че, когато му изпратих демото той се запали, отговори ми - жестоко, правим го.

"Приключението 96" е кратко мини риалити за всички, които се вълнуват от мен и от музиката ми. Те могат да видят как този албум е създаден за 96 часа. С колко много любов, споделеност и труд е написан албумът.

В последните 4-5 години си говорим за това да направим такъв за писане на музика, който да не е с цел да реализира музика извън границите на България, и да я продава, както много често се случва в световен мащаб, а да я издаваме, да пишем музика за един артист, в този случай това съм аз. Благодаря много на Боян Бояджиев и Питър Остед, които бяха супервайзърите на лагера. Благодарение на тях имаше гигантски международни имена в авторския колектив. Хора с които да споделяме вдъхновението беше страхотно училище. За наше голямо щастие те също споделиха, че си тръгват с много научени неща от българските екипи, които бяха в състав: Костантин Ангелов, Веселин Ценов - Algddim, Искрата, който е съавтор в "Besame mi amor", и Иво, който беше звуков инженер.

Момичетата от Монте Мюзик - Йоана и Маги вложиха супер много труд за да може всичко това да се случи. Благодаря, че винаги са до мен и ми помагат да сбъдвам мечтите си, колкото и големи да са те. Така се развиваме като екип, мен като артист и, ако щеш българския пазар, защото много беше полезно това отваряне на съзнанието. Възможността да твориш с много повече хора, които творят на световната сцена. Как се пише музика много ефективно като време. Аз научих също, че вглъбяването в детайлите, което по принцип ми е хубаво качество, може да бъде погледнато и от другата страна - нещо, което бави процеса.

Постфактум пишейки текстовете на български ми отне няколко седмици за да напишем всичко. Това е мой личен рекорд, а в същото време смея да твърдя, че това са най-хубавите песни, които съм писала досега. Затова искахме да го заснемем, хората, които искат да правят музика да се вдъхновят и да видят, че е възможно за 96 часа да се случи цял албум.

Михаела Филева, певица

Аз също нямах представа, че за това време ще напишем цял албум, а то се оказа, че за това време даже написахме албума и песни за едно EP, което в близко бъдеще също ще издам. То ще бъде само на английски, защото имаше страхотни песни, които са подходящи за други пазари. Благодарение на супервайзърите на този лагер те най-вероятно ще стигнат до чужди пазари.

Не бягам от себе си и нещата, които ме вълнуват в това EP, общият знаменател на песните там със сигурност пак е поп-музика, но има интересни неща, които както в 96 ме преоткриват като изпълнител и артист.

"96" е първият ми албум, в който всяка една от песните ще има видео. Вярвам, че всяка една от песните в него има потенциала да бъде много любима на публиката и няма да ги лиша от правото те да имат своята визуализация.

Дара Екимова е безкрайно талантлива. Много я харесвам. От 20 и ... годишните ми е много за пример. Ако аз бях на 15 в момента, артистът, който щеше да ми е за пример щеше да е тя. Има страхотна работна етика това момиче, нещо, което е определено рядкост сред колегите на нейна възраст. Целеустремена е, знае какво иска, много е готина като автор. Това беше причината да я поканя на този camp, за да запишем песен заедно.  Тази песен се казва "Всичко е било за добро". Много ми беше приятно да работя с нея, пожелавам й много успех, понеже е тръгнала по пътеката на качествената музика й пожелавам търпение и вяра, че така ще се случат нещата и ще бъде част от маратона, не само от спринта.

В "96" имам още три дуета. Единият от тях е с Мария Илиева, с която растеейки съм си мечтала да имам дует. С нея също написахме песен - "Не чакай втори шанс" се казва. С текста към песента ми помогна Свилен Ноев от Остава. Много му благодаря. Той внесе може би капката зрялост от която имах нужда, за да може песента да звучи колкото за Михаела Филева, толкова и за Мария Илиева. Там също автори са Лийтънс и Веселин Ценов - Algddim. Много готин дует, супер groovy звучене. Аранжимент на песента направи Борислав Бояджиев постфактум - след края на лагера. Получи се адски вдъхновяваща песен. Имам и един дует с Искрата - той се казва "Ти гониш". Леко блус, леко фънки парче. Той беше автор на песента на лагера, постфактум си казахме колко ще е готино да я направим като дует. Той много я хареса още докато бяхме в Пролеша, селцето в което се случи лагера. Имаше и 7 самостоятелни песни, които се случиха в този албум, всяка една от тях ще има своето видео.

В личен план мога да кажа, че беше предизвикателна година, защото си поставих много високи цели, чието постигане малко ми разконцентрира баланса между времето за работа и времето за мен. В никакъв случай целите не искам да бъдат по-ниски, но със сигурност ще намирам повече време и за близките ми хора и почивка. За това какво се е случило и постижения - твърде суетно ми е сама да изреждам като артист моите неща, така че нека хората, които ме следят да го кажат.

За 2024г. си пожелавам здраве, същото пожелавам и на Вас и на зрителите и на слушателите на Euronews Bulgaria, както и на моята музика. За да си поставяме по-високи цели, за да се наслаждаваме на всичко, което ни се получава, природата, пътуванията, приключенията здравето е основното нужно нещо, а всичко останало ще си го сбъднем.


Цялото интервю вижте във видеото.