Общество

Антистрес експерт: Подаряването на подаръци пази от депресия

От Euronews България Euronews България

„Имаме положителен стрес, за разлика от този на работното място. Много компании в последните две седмици на годината се втурват да свършат всичко, което не са успели през 11-те месеца и хората, стремейки се да си свършат работните задачи в края на годината, някак си грижата за семейните празници, какъвто е Коледа, остава на заден план.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Силвия Куманова – консултант по управление на стреса и психолог.

Има проучвания, че купуването на подарък се отразява по-добре на този, който го купува, отколкото на този, който го получава.

Силвия Куманова – консултант по управление на стреса и психолог

„Ние се грижим за себе си по този начин, защото стимулираме производството на хормони на доброто настроение – окситоцин, който ни привързва към нашите близки и роднини и допамин, който ни енергизира и кара да се чувстваме по-добре“, обясни психологът.

„Съсредоточаването върху това ти да избереш нещо за някого, дори и то да е малко и да сме го направили ръчно – това е невероятен медиатор на стреса. По този начин ние си правим услуга на самите себе си“, допълни тя.

„Много хора смятат, че това да се погрижат за близките и роднините си на празниците, допълнително ги натоварва“, коментира експертът.

Празниците са много тежки за хора, които по някакъв начин не искат да се олицетворяват със семейството и групата поради някакви търкания през годините или натяквания, които постоянно се случват, особено с младите хора, но това е част от живота.

Силвия Куманова – консултант по управление на стреса и психолог

„Хората трябва така да направят, че да се забавляват на всички тези неща и да не го приемат като обида, защото дори и натякванията и събирането с роднини, с които не сме се събирали много време, е временно явление. Животът на човек е много временно явление и трябва да се наслаждаваме на миговете, в които сме там“, посочи експертът.

Тя отбеляза, че има изследвания, които показват, че човек започва истински да си почива на седмия ден след отпуската.

Влиянието на стреса е изключително голямо върху здравето на човек, дори се говори за поведенчески заболявания като инфаркт и инсулт – това са неща, които са в наши ръце и можем да ги предотвратим. Тези заболявания са функция на нашето лошо поведение и неглижиране на здравето ни“, коментира още тя и допълни, че често в България хората тушират симптомите с алкохол и цигари, което е изключително вредно.

„Грижете се за себе си“, призова психологът и препоръча в зимното време да консумираме чай от жълт кантарион, защото той е естествен антидепресант.

 

Целия разговор вижте във видеото.