Общество

Бори ли се българският работодател със стреса на работното място?

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Сто милиона лева европейски средства за подобряване на работната среда в България – от този месец започва процедура за безвъзмездна финансова помощ „Адаптивна работна среда“ чрез Програмата за развитие на човешките ресурси. Целта е здравословна и безопасна работна среда и адаптиране на работните места към новите предизвикателства. Какви са те? Коментираме с Ивета Рангелова – организационен психолог.

„В последните 5 години има разрастване на тази идея и тя е все по-ефективно интегрирана, особено в по-големите корпорации. За много от компаниите обаче това е нещо чуждо“, коментира Рангелова в студиото на PrimeTime.

Една от основните пречки да няма достатъчно висок индекс на ефективност е това, че лидерите или мениджмънтът не познава нуждите на своите служители. Предлагайки една такава грижа (за менталното здраве на служителите – бел. ред.), това ще даде пространство, терен, на който да бъдат чути и да бъдат на безопасно място, в което могат да направят връзка с консултант, психолог, терапевт.

„Проблемите в комуникациите и в начина, по който се свързваме с другите, далече не са дошли от Ковид пандемията. Тогава беше периодът, в който се видяха“, посочи Рангелова.

Тя отбеляза, че все повече компании, особено в ИТ сектора, подсигуряват пространства за здравословна и безопасна работна среда.

„Въпросът е когато осигурим едни уютни кътове за отдих и храна, дали осъзнаваме, че има нужда да положим и друга грижа за тези хора. Не само да предоставим физическо пространство, но и да ги научим, поканим, да обядват заедно или да създадем култура у тях за баланс между работа и личен живот“, подчерта психологът.

„Грижата не е само в обстановката и как подреждаме офиса си. Грижата започва с това как говорим с тези хора, как ги чуваме. Как споделяме с тях и какво им показваме през нашия лидерски маниер на живеене, работене и свързване с другите. Редно е да започнем от най-високите позиции. Лидерската функция е доста самотна“, каза още Рангелова.

Целия разговор вижте във видеото.