Добро Утро, Европа

С нов метод измерват навреме нивата на стрес

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Иновативен подход за ранно диагностициране на стреса ще бъде представен този четвъртък в София. Може ли стресът да се измери и как и защо е важно да се реагира още в първите етапи - разказва Силвия Куманова, която е консултант по управление на стреса. 

 

Стресът се появява на цялото тяло на човека, на цялата физиология и най-вече на психиката му. За да се даде обективна оценка за нивото на стрес, е необходимо да се измерят много голям брой т. нар. био маркери, за да може резултатът да бъде обективен. И човек да получи една картина на моментното си състояние, за да знае в кой етап от живота си как се намира, когато стресът действа върху него.

Мерим най-различни показатели, уточнява Куманова.

„Холтерът (измервателен уред – бел. ред.) има два електрода – за лявата и дясната част на тялото. Прави 24-часов запис на работата на сърцето. Ние свързахме тази работа на сърцето с работата на мозъка, тъй като сърцето е единственият орган, независим от мозъка“, поясни консултантът.

С този апарат ние успяваме да свържем симпатиковата и парасимпатиковата работа на нервната система, за да дадем оценка за неговото моментно състояние, допълва тя.

С друг уред, наподобяващ пръстен, се измерват текущия пулс и сатурацията.

Сатурацията е изключително важна за това как точно работи мозъка и доколко е ефективен в ситуацията, обяснява Куманова.

 

Цялото интервю вижте във видеото.