Общество

„Твоите яйцеклетки са твоето утре“: Скринингова кампания за яйчниковия резерв

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Все повече жени  страдат от изчерпване на яйчниковия запас, при това на все по-млада възраст. Днес стартира безплатна скринингова кампания за яйчниковия запас, която ще продължи два месеца - тя ще е достъпна за момичета и жени до 37-годишна възраст. 

Една от 10 жени на възраст до 37 години има проблем с яйчниковия резерв без да знае. В тяхна помощ започва безплатна скринигова кампания „Твоите яйцеклетки са твоето утре“.

 

Имаме жени, които на 25 години вече нямат абсолютно никакъв яйчников резерв, което означава че тези жени вече няма да имат деца по естествен начин, и идеята на кампанията е точно това. Да се обърне внимание и всяка жена да отиде да се провери.

Иван Димитров – Федерация „Български пациентски форум“

В рамките на инициативата безплатно ще могат да се изследват момичета и жени до 37-годишна възраст. Лице на кампанията е актрисата Искра Донова.

 

С две ръце прегърнах идеята, когато ми се обадиха. Включително и разговори с момичета, които са на 28, 29 г., лични мои приятелки, при тях за съжаление, при тези две момичета които са причината да се включа в тази кампания, е това че при тях резултатите бяха потресаващи. Те имат по-лоши резултати, отколкото една 40-годишна жена.

Искра Донова – актриса и лице на кампанията

Яйчниковата възраст е по-голяма в сравнение с календарната. А след 38-годишна възраст проблемът се увеличава заради процеса на стареене на яйчника. 23-годишната Сарая планира да си направи изследване, макар и да няма оплаквания.

„Аз самата не съм се сблъсквала с този проблем, тъй като от години се информирам за здравния ми статус и изобщо какво се случва. Правила съм такъв тип изследвания и наистина гарантирам, че става бързо и в рамките на един час всяка жена може да бъде запозната“, споделя от своя страна Искра Донова.

Безплатният скрининг е по инициатива на Федерация „Български пациентски форум“ и д-р Явор Владимиров от клиника за ин витро процедури. Всяка година те застават зад различни кампании, за да подобрят информираността.

 

Миналата година направихме кампания, която беше за мъжко здраве. За съжаление резултатите, които се обобщиха от кампанията са, че 20% от резултатите на мъжете, които дадоха спермограма са годни. Т.е. всички останали 80% имаха някакви проблеми.

Иван Димитров – Федерация „Български пациентски форум“

Той включва ултразвукова оценка на яйчников резерв и изследване на хормоните, имащи отношение към проблема. Изследванията се правят между втория и петия ден от цикъла на жената.

„Имаш възможност да го направиш, няма да ти струва нищо, няма да ти отнеме време. Наистина да го направят. Ако се притесняват да се включат в тази кампания, нека просто се информират и да го направят някъде другаде, просто да го направят“, казва Донова.

„Моят апел е и към държавните власти, наистина да се обърне много сериозно внимание на превенцията и профилактиката, особено на младите хора, за да не изчезваме от година на година, както изчезваме все повече и повече“, призовава Иван Димитров.

Прегледите на пациентките ще се правят в ин витро клиника „София“.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.