Euronews Сега

Калифорния превръща затвора Сан Куентин в център за рехабилитация

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Скандалният щатски затвор Сан Куентин в залива на Сан Франциско, който е бил дом на най-много осъдени на смърт в Съединените щати, ще бъде трансформиран в арест, където по-малко опасните затворници ще получават образование, професионално обучение и рехабилитация. Това предвижда нов план на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм.

Съоръжението ще бъде преименувано на Център за рехабилитация "Сан Куентин". Повече от 500 затворници, излежаващи присъди там, ще бъдат преместени в други затвори в щата.

Сега в затвора лежат около 2000 души с по-леки присъди.

 

Искаме да бъдем водещото съоръжение за възстановително правосъдие в света. Това е целта. Сан Куентин е емблематичен, известен по целия свят. Ако той го направи, всеки друг затвор може да го направи. Поискахме от законодателната власт 20 милиона долара за започване на работата по проект за преустройство. Времето на откриването е краят на 2025 г. Формално ще направим център за рехабилитация.

Гавин Нюсъм – губернатор на Калифорния 

Ходът на Нюсъм, който наскоро започна втория си мандат като губернатор, идва след негов мораториум от 2019 г върху екзекуциите и демонтирането на газовата камера в затвора.

Някои обитатели на покритото с мрачна слава място смятат, че идеята си струва.

 

В сегашната система хората повече губят своята човечност, отколкото да я запазят. Ако се съсредоточат върху рехабилитацията, това значително ще намали рецидивизма и ще подобри обществото като цяло. Запазването на човечността ни позволява да излезем от това място.

Милтън Алкантара – затворник в Сан Куентин 

Реформата е част от продължила десетилетия трансформация на разрастващата се затворническа система на Калифорния, която премина под федерална юрисдикция през 2005 г. Това съд постанови, че медицинските грижи в затворите са толкова оскъдни, че се равняват на жестоко и необичайно наказание.

По-късно съдебен състав нареди на щата драстично да намали броя на затворниците заради пренаселеността на затворите.

Около 800 души излизат от затвора всяка година и целта е да бъдат предпазени от извършване на ново престъпление и връщане в системата, казва губернатор Нюсъм.