Европа

Ужасът в Прага от първо лице: Видео от полицейска камера показва обезвреждането на стрелеца

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Чешките органи на реда показаха видеозапис от камера, прикрепена към тялото на полицейски служител, документирала етапите на операцията по обезвреждането на самотен стрелец в Карловия университет в Прага. При масовата стрелба бяха убити 14 души, а още 25 бяха ранени. Извършителят се е самоубил. Всички загинали са идентифицирани, а сред ранените има трима чуждестранни граждани – двама от Обединените арабски емирства и един от Нидерландия.

Стрелецът, идентифициран като 24-годишният студент от същия университет – Давид К, се е самоубил на балкона на университета, когато полицаи се доближили до него. Полицията изключи терористични подбуди зад престъплението.

Освен намесата вътре в сградата, трябваше да проведем интервенция и извън нея, тъй като стрелецът беше излязъл на балкон и стреляше с дългобойно огнестрелно оръжие с мерник. Животът и здравето на хората около сградата на университета бяха в опасност. Следователно полицаите трябваше да действат и отвън периметъра на сигурност.

Пьотр Матейчек – директор на регионалната дирекция на полицията в Прага

14 са потвърдените жертви – студенти и други лица, а със стрелеца стават 15. Имаме и 25 ранени.

Правителството обяви 23 декември за ден на национален траур, а президентът Петер Павел изрази гнева си от загубата на „толкова много млади животи“.

В петък опечалени граждани се събраха пред Карловия университет в Прага, за да отдадат почитта си към жертвите на най-тежката масова стрелба в историята на страната. Сред тях бяха премиерът Петер Фиала, посланикът на САЩ Биджан Сабет и ректорът на университета Милена Краличкова. Те поставиха цветя и запалиха свещи на мястото на трагедията.

Неколцина мои приятели учат във Философския факултет на Карловия университет. Те бяха травматизирани от стрелбата там. Просто исках да ги накарам да се почувстват малко по-добре.

Кристоф Унгер – студент

Трагедията се случи във Факултета по изкуствата на Карловия университет, където 24-годишният стрелец е бил студент. Той е имал разрешително за няколко огнестрелни оръжия, а когато е влязъл в университета е бил тежковъоръжен и е носел много боеприпаси, с ясната цел да отнема живот, казаха от полицията. От полицията разясниха още, че преди да тръгне за столицата, стрелецът е убил баща си в дома им в покрайнините на Прага.

Полицията затегна мерките за сигурност на обществените места, а лекциите в университетите са отменени.