Европа

Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур в памет на жертвите на масовата стрелба

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур в памет на жертвите на масовата стрелба в Прага в четвъртък. На специална пресконференция президентът Петър Павел изрази гняв от "безсмислената загуба на толкова млади животи".

Правителството реши 23 декември да бъде ден на национален траур, за да почетем паметта на жертвите на тази безпрецедентна стрелба в Прага.

Петер Фиала - премиер на Чехия 

Студент откри огън в Карловия университет в Прага, убивайки най-малко 14 души. Други 25 бяха ранени при най-тежката масова стрелба в съвременна история на Чешката република.

Кръвопролитието стана в сградата на факултета по изкуствата на висшето учебно заведение, където стрелецът е бил студент, съобщи полицията.

Извършителят също е мъртъв, като най-вероятно се е самоубил. Самоличността му не бе официално потвърдена, но медии го идентифицира като 24-годишния студент Давид К.

Искам да благодаря на полицаите от първия патрул, пристигнали на мястото на стрелбата във факултета по изкуствата. Те не се поколебаха да влязат в сградата и да евакуират други потенциални жертви преди стрелецът да бъде обезвреден. Те смело се включиха в престрелка с нападателя, а минути по-късно пристигна и специализираният полицейски екип.

Вит Ракушан – министър на вътрешните работи на Чехия

Няма индикации, че престъплението е свързано с международен тероризъм или някакви събития в чужбина.

Властите не дават подробности за жертвите или евентуален мотив за престъплението, но полицията смята, че по-рано въз основа на претърсване на дома му в град Хостун, е установено, че стрелецът е убил баща си и е планирал да се самоубие.

Той е описван като отличен студент, без криминално досие. Притежавал е няколко огнестрелни оръжия, а в деня на нападението е бил тежко въоръжен и е носел много боеприпаси. Давид К. е обмислил хладнокръвно деянието си, каза шефът на националната полиция Мартин Вондрашек.