Политика

Светлин Тачев, „Галъп“: Избирателите на ПП и ДБ не биха приели коалиция с ГЕРБ

От Euronews България Euronews България

Аз не виждам как ще могат да комуникират „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ при всички неща, които се изприказваха и престрелки между 2-те формации. Бяха преминати много граници на политическото говорене.

Това заяви за Euronews PrimeTime социологът от „Галъп интернешънъл“ Светлин Тачев.

По думите му останалите три формации със сигурност са наясно, че нов кабинет с ИТН, които са и най-непредвидимият играч, въобще не е сигурно колко дълго време ще издържи.

Според социолога всичко зависи от ПП и те са тези, които могат в момента да поставят условия.

„Хората, които бяха в основата да падне правителството всъщност са едни от най-диалогичните в сегашната ситуация“, посочи Тачев.

Основното обяснение – данните на социологическите агенции и страх, че няма да попаднат в парламента, смята социологът.

„Ако наистина се състави правителство между тези същите четири формации, къде отиват приказките за задкулисието, което свали кабинета?“, коментира Тачев.

Той посочи, че управляващите са допуснали много грешки не само помежду си вътре в коалицията, но са скъсали и връзката между тях и гражданите.

Това правителство изтегли късата клечка да управлява в няколко кризи, затова не можа и да направи нещо кой знае какво, защото в началото докато се сработят повече анализираха, а после когато започнаха да работят, правителството приключи.

Светлин Тачев, „Галъп интернешънъл“

„Беше изключително не намясто да се стига до тази политическа криза, в която се намираме и тя да се трупа на гърба на всички други кризи, които и без това имаме“, подчерта социологът и предупреди, че има опасност от попадане на страната в спирала от избори.

„Тук въпросът е вече дали наистина четирите партии искат да сформират правителство и да поемат отговорност за кризите, които предстоят и тяхното решаване или са решили да отидат на предсрочни избори“, коментира още той.

Тачев не изключи вариант, при който се стига до правителство, но ДБ не излъчва своите министри в кабинета с мандат на БСП.

Той прогнозира, че конфигурацията на един нов парламент няма да се различава съществено от сегашната.

Според социолога избирателите на ПП и ДБ не биха приели една бъдеща „евроатлантическа коалиция“ с ГЕРБ.

Да не забравяме, че това правителство беше обединено около анти-ГЕРБ настроенията. Тази сплав крепеше правителството.

Светлин Тачев, „Галъп интернешънъл“

„Това е изневяра към идеята за промяна, с която дойдоха на власт“, подчерта социологът.

Целия разговор вижте във видеото.