Общество

Четирима полицаи са уволнени заради погрома на протеста срещу БФС, обяви вътрешният министър

От Euronews България Euronews България
Protest BFS BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Четирима служители на МВР са уволнени заради погрома на протеста срещу БФС на 16 ноември. Това заяви пред държавната телевизия вътрешният министър Калин Стоянов.

„В резултат на бързите действия, които предприехме по отношение на полицейските служители и събитията от онази вечер, ние имахме образувани 4 дисциплинарни производства. Тук има прецедент в системата на МВР, където за около 20 дни приключи проверката по тези дисциплинарни производства и към момента имаме уволнени четирима служители на МВР. Успоредно с това със заповед на директора на СДВР се извършват дисциплинарни проверки на деветима полицейски служители за извършени 10 нарушения на служебната дисциплина. Подчертавам, че има огромна вероятност част от тези дисциплинарни проверки да прераснат в дисциплинарни производства, където се предвиждат най-тежките наказания, а именно уволнение“, каза Калин Стоянов, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че в четирите дисциплинарни производства, които са приключили с уволнения, има констатирана неправомерна употреба на физическа сила спрямо граждани, без това да е било необходимо. За разследването са използвани видеонаблюдения и свидетелски показания на граждани и полицейски служители.

Ще бъда безкомпромисен по отношение на служителите, които си позволяват да превишат своите права и същевременно искам да благодаря на всички служители, които съвестно изпълняват своите задължения“, заяви вътрешния министър.

Калин Стоянов потвърди, че МВР охранява областния управител на София Вяра Тодева от 20,00 ч в петък миналата седмица.

„Има назначена физическа и обектова охрана. Причината е получени заплахи във връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия. Заплахите към нея са множество, които се получиха в рамките на няколко дни“, уточни той.