Спорт

Официално: Бербатов ще се кандидатира за президент на БФС

От Euronews България Euronews България
BERBATOV (1) Димитър Бербатов официално обяви кандидатурата си за президент на Българския футболен съюз (БФС) Снимка: БГНЕС

"Обяви се датата на конгреса, следователно е напълно нормално и професионално аз, излизайки пред футболната общественост, да обявя кандидатурата си президент на БФС. Да представим част от основните принципи и приоритети, които сме заложили в нашата програма, основните стълбове в нея." Това заяви Димитър Бербатов на пресконференция днес, предаде БГНЕС.

"Ние сме хората, които вече толкова години се борим в това управление неговата порочност, нормално да има малко негативизъм към нас, но бяхме длъжни. Искаме да се опитаме така да бъде направен този конгрес, че после никой да не може да иска да го обжалва. Призовавам всички други кандидати да покажат екипите си и програмите, за да може всички ние заедно да се обединим за провеждането на този бъдещ прозрачен конгрес", допълни Бербатов.

Той очерта основните приоритети в програмата си за управление: мандатност на президента на БФС - три мандата (12 години), без президенти на футболни клубове в Изпълкома, оценка на администрационния капацитет на БФС, отделяне на професионалния футбол от БФС, повече български футболисти и бонусна система за използването им, използването на до трима футболисти извън ЕС, ТВ правата трябва да бъдат много по-високи и да отиват изцяло в клубовете, реновиране и изграждане на надеждна инфраструктура, включително и нов национален стадион, структурни промени в Съдийската комисия, превенция и борба с черното тото, расизма и допинг нарушенията.

"Ще инициирам среща с държавата, за да им представим тази програма по-подробно, защото мина достатъчно време на не-партньорство между държавата и БФС. Визирам държавата, а не конкретни политически партии или лидери", каза Бербатов на въпрос на БГНЕС относно дали ще търси политическа подкрепа.

"Ние сме се разбрали, аз, Мартин и Стилиян, и може да се каже, че ние тримата сме президенти. Аз държа на тази екипност, държа на приятелите си, на човешките взаимоотношения най-вече. Усещам какво иска да се направи с тези слухове, да се всее някакъв раздор между нас, тъй като всички ние се допълваме, когато някой направи грешка, тогава другия влиза в ролята си и го поправя. Аз в момента съм човекът, който сме се разбрали, че трябва да бъде лицето. Разбира се, невинаги сме на едно мнение, има диалог, повишаване на тон, разногласия, но в диалога се намира отговора", заяви Бербатов относно дали може друг да бъде лицето на кандидатурата на екипа.