Спорт

Изпълкомът реши: Конгресът за нов президент на БФС да е на 15 март

От Euronews България Euronews България
BFS Снимка: БГНЕС

Българският футболен съюз (БФС) ще организира конгрес за избор на нов президент на 15 март 2024 г. Заседанието ще се проведе в хотел "Маринела" в столичния квартал "Лозенец". Това беше съобщено след Изпълком, който се проведе днес.  

"Конгресът ще бъде на 15 март в хотел "Маринела". Имаше спорове за залата, аз предложих залата на Народното събрание. Оставката на Борислав Михайлов се приема на конгрес, а не от нас", каза Валентин Михов, бивш президент на БФС, по отношение на хвърлената от Михайлов оставка миналата седмица. Михов допълни, че според юристите няма проблем относно това, че Михаил Касабов все още не е вписан в Търговския регистър като временно изпълняващ длъжността президент на БФС.

Относно дали ще се кандидатира за президентския пост, Михов сподели: "Защо не?", като добави, че очаква много големи кандидатури на предстоящия Конгрес предвид ситуацията във футбола и в държавата.

До свикването на конгрес се стигна, след като на 26 ноември дългогодишният президент Борислав Михайлов подаде оставка. Той го направи 11 дни след безпрецедентния протест срещу ръководството на родния футбола и управлението му в последните 18 години. Тогава Михайлов заяви, че е "горд от постигнатото" и дори отправи обвинения към опозицията си и медиите.

Конгресът ще бъде трети в рамките на по-малко от три години. Извънреден такъв имаше през 2021 г., когато Михайлов победи Бербатов с 241 гласа срещу 230. След това през март 2022 г. се проведоха нови избори, които впоследствие бяха отменени, а накрая Димитър Бербатов проведе конгрес сам. Клубовете, участвали в него, обаче имаха проблеми с футболния съюз, като голяма част от тях бяха изключени.

Конгрес на БФС все пак имаше - на 20 май 2022 г., но на него не бяха взети никакви ключови решения за бъдещето на футбола, а единствено бе приет бюджетът на централата.