Спорт

Борислав Михайлов подаде оставка от поста президент на БФС (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка. Това стана на заседанието на Изпълнителния комитет на Футболния съюз в понеделник.

"За да са спокойни всички, подадох оставка. Ще ви кажа няколко думи за това, което се случваше в последните две години. Откакто се завърнах начело на футболния съюз, аз, ръководството на футбола, цялата администрация на БФС, бяха подложени на нечуван натиск, постоянни критики, клевети, лъжи и агресия. Въпреки това за сравнително кратко време, изпълнихме по-голямата част от целите в стратегията, която беше приета на последния конгрес, който спечелих. Да, националният отбор не се представи на ниво, но когато става въпрос за топка, няма как да се дадат гаранции за успех. Всичко останало, което е зависело от мен и от БФС, е изпълнено", заяви Михайлов след заседанието на Изпълкома.

Подробности за процедурата по избор на нов президент даде изпълнителният директор Борислав Попов. "На 6 декември ще бъде свикано ново заседание на Изпълкома, на което ще бъдат приети дневен ред, място и дата на предстоящия конгрес, който явно ще се състои следващата година. Технологичното време е минимум два месеца”, обясни Попов.

Това бе първо събиране на шефовете на БФС след протеста на 16 ноември срещу ръководството на съюза, довел до масови сблъсъци на футболни фенове и полиция.

След протеста, при който бяха ранени десетки цивилни и полицаи, Борислав Михайлов бе призован да се оттегли от поста си, както от членове на правителството и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, така и от представители на футболните среди, които доскоро го подкрепяха.