Европа

Властите във Венеция насърчават хората да пият вода от обществените фонтани

От Euronews България Euronews България

Венеция е град на водите. Не само заради световноизвестните си романтични лагуни, но и заради фонтаните с питейна вода.

В най-популярната туристическа дестинация в Италия почти на всеки ъгъл има чешма, затова властите искат да насърчат посетителите да пълнят бутилките си с вода, вместо да купуват все повече и повече.

Във Венеция има 190 фонтана. Освен в центъра, известен като "рибата", фонтани има и на другите острови - Пелестрина, Лидо, Бурано, Мурано и Торчело. Само в центъра на града има 126 фонтана, което означава, че можете да пиете вода на всеки 100 метра.

Венеция се посещава от около пет милиона туристи годишно, което е огромно екологично натоварване за иначе малкия град. Посетителите генерират 40% от отпадъците, а голяма част от тях са пластмасови бутилки, които плуват в почти всички канали.

Би било голямо облекчение, ако повече хора използват отново своите бутилки. Ето защо водното дружество във Венеция е разработило приложение, с което всеки може лесно да намери най-близката обществена чешма.

Фонтаните и чешмите във Венеция са обозначени с малки сини икони на капки. Това улеснява туристите, които не говорят чужди езици, да се ориентират.

Джиоле Романели, собственик на хотел

Въпреки че туризмът все още не се е възстановил след епидемията от коронавирус, градските власти не искат да видят отново претъпкани улици.

Така че от януари следващата година, в зависимост от туристическия наплив, ще се начислява такса в размер между 3 и 10 евро на онези, които не са отседнали в лагуните.

След извършване на онлайн покупка посетителите ще получат QR код, който ще им позволи да влязат в света на ренесансовите дворци.